Dostupni linkovi

Biden Kongresu: Ne možemo dozvoliti da Putin pobedi


Predsednik SAD Džo Bajden
Predsednik SAD Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je u sredu Kongres SAD da brzo odobri veću vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da će predsednik Rusije Vladimir Putin biti ohrabren da zauzme druge teritorije ako pobedi na bojnom polju u Ukrajini.

"Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće stati na tome. On je to prilično jasno rekao", rekao je Bajden u televizijskom govoru.

On je upozorio da bi Putin mogao da pokuša da pošalje trupe u članice NATO-a ako zauzme Ukrajinu, što bi rezultiralo vojnim sukobom SAD i Rusije.

"Ne možemo dozvoliti da Putin pobedi. To je u našem ogromnom nacionalnom interesu", rekao je on.

Bajden je govorio uoči glasanja u Senatu o njegovom predlogu da se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu dodeli 106 milijardi dolara vojne pomoći. Predlog zakona takođe sadrži sredstva za veću bezbednost na južnoj granici SAD.

Republikanci u Predstavničkom domu, gde imaju većinu. već mesecima zadržavaju taj predlog dok pokušavaju da pooštre zakone kako bi usporili talas migracija.

Američka vojna pomoć Ukrajini će isteći krajem meseca ako ne bude usvojen novi zakon, upozorila je Bela kuća ranije ove nedelje. SAD su najveći snabdevač oružjem Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022.

Bela kuća je saopštila da bi prekid američke pomoći značajno uticao na mogućnosti Ukrajine da se odbrani od Rusije, koja povećava proizvodnju oružja i regrutaciju.

Predsednik SAD je rekao da je "zapanjujuće" što je Kongresu trebalo toliko vremena da donese paket pomoći, rekavši da je odlaganje "najveći poklon" Putinu.

Bajden je održao govor posle razgovora s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i liderima Grupe sedam, za koje je rekao da su ponovili svoju posvećenost podršci Ukrajini.

Senat bi trebalo da glasa dok ukrajinske snage vode bliske borbe s ruskim trupama oko industrijskog grada Avdijivke. Ruske snage već nekoliko nedelja pokušavaju da opkole grad u istočnom regionu Donjecka koji je postao najnoviji simbol ukrajinskog otpora.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG