Dostupni linkovi

Biden najavio novu pomoć Ukrajini od 500 miliona dolara


Američki predsednik razgovarao je 30. marta telefonom sa predsednikom Ukrajine.

Predsednik Sjednjenih Američkih Država Joe Biden obavestio je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da će Ukrajina dobiti novih 500 miliona dolara direktne pomoći iz američkog budžeta, saopštila je 30. marta Bela kuća.

Biden i Zelenski su razgovarali telefonom o radu Sjedinjenih Država i njihovih partnera i saveznika na pružanju vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini, i nametanju visoke cene Rusiji zbog brutalne agresije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju.

Biden je sa ukrajinskim liderom razgovarao i o dodatim sankcijama i humanitarnoj pomoći koju su SAD objavile prošle nedelje, dok je Zelenski američkom predsedniku preneo nove informacije o statusu ukrajinskih pregovora sa Rusijom.

Dvojica lidera razmotrila su i pokušaje SAD da zadovolje glavne zahteve Ukrajine za pomoć njenoj odbrani, i napore koje Vašington ulaže sa saveznicima i partnerima da identifikuje dodatne kapacitete da pomogne ukrajinskoj vojsci u odbrani zemlje, navela je Bela kuća.

Ukrajinski predsednik Zelenski saopštio je da je razgovor sa Bajdenom trajao sat vremena, da je sa njim podelio procenu stanja na terenu kao i stanja pregovora, te da su razgovarali o konkretnoj podršci ukrajinskoj odbrani, novom paketu sankcija, makrofinansijskoj i humanitarnoj pomoći.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG