Dostupni linkovi

Pentagon spreman da pošalje milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini kada se usvoji zakona


Isporuka američke vojne pomoći Ukrajini iz baze u SAD, 29. april 2022.
Isporuka američke vojne pomoći Ukrajini iz baze u SAD, 29. april 2022.

Pentagon je spreman da pošalje milijardu dolara nove vojne pomoći Ukrajini, izjavili su u utorak američki zvaničnici dok je Senat krenuo u odobravanje dugoočekivanog zakona za finansiranje oružja koje je Kijevu očajnički potrebno da zaustavi napredovanje ruskih snaga.

Paket pomoći za inostranstvo vredan 95 milijardi dolara, uključujući milijarde za Izrael i Tajvan, prošao je Predstavnički dom u subotu, a očekuje se i odobrenje Senata.

Od ukupnog paketa, za Ukrajinu je predviđeno oko 61 milijardu dolara. Pomoć za Ukrajinu uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu i velike količine artiljerijskih granata koje su neophodne ukrajinskim snagama, kao i oklopna vozila i drugo oružje.

Američki zvaničnici su rekli da će neko od oružja biti isporučeno vrlo brzo na bojište – možda i u roku od nekoliko dana – ali bi moglo biti potrebno vreme da stignu ostali delovi paketa. Zvaničnici su govorili su pod uslovom da im se ne navodi ime jer pomoć još nije javno objavljena.

Portparol Pentagona Pat Rajder (Ryder) nije želeo da potvrdi paket ili detalje, ali je rekao da SAD imaju jak logistički sistem, napravljen u poslednje dve godine isporuke oružja Ukrajini.

On je rekao da SAD imaju skladišta vojne opreme u Evropi i da mogu da se iskoriste da bi Ukrajina dobila pomoć u roku od nekoliko dana.

Američka infuzija oružja dolazi nakon najave Velike Britanije u utorak, s obećanjem dodatnih 620 miliona dolara u novim vojnim zalihama za Ukrajinu, uključujući rakete dugog dometa i četiri miliona komada municije.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je u ponedeljak u razgovoru s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će SAD poslati preko potrebno oružje protivvazdušne odbrane kada Senat odobri nacrt.

Zelenski je na mreži X rekao da ga je Bajden takođe uveravao da će predstojeći paket pomoći uključivati dalekometne i artiljerijske kapacitete.

Najnovija tranša oružja biće obezbeđena mehanizma koji omogućava da se vojni sistemi i municija uzmu iz postojećih američkih zaliha i brzo ih šalje na front rata. Deo municije je već u Evropi, pa bi za nekoliko dana mogao da se prebaci ukrajinskim snagama.

Izvori: AP i Reuters

XS
SM
MD
LG