Dostupni linkovi

SAD: U izborima za Kongres Republikancima veće šanse


Sa predizbornih skupova Demokrata, Florida, novembar 2014.

Glas Amerike

Širom Sjedinjenih država, Amerilkanci glasaju na izborima na kojim se biraju 36 senatora, svih 435 predstavnika u Kongresu i 36 guvernera.

Kandidati obje stranke, Demokratske i Republikanske, su nastojali posljednjih sati pred izbore za Kongres u utorak uvjeriti birače da su oni baš ti za koje treba glasati.

Na saveznom, federalnom nivou, ulog je vrlo značajan za obje stranke: većina, a time i kontrola, u oba doma američkog Kongresa. Demokrati imaju neveliku većinu u Senatu, Republikanci su već četiri godine u većini u Zastupničkom domu. Ukoliko Demokrati izgube većinu u Senatu, posljednje dvije godine drugog predsjedničkog mandata Baracka Obame, Demokrate, biće za Bijelu kuću mnogo teže od, inače teških, godina sa Republikancima u većini u Zastupničkom domu.

Posljednje ankete o preizbornom raspoloženju birača upućuju na mogućnost da američki državljani sa pravom glasa, naravno oni koji budu glasali, više povjerenja poklone kandidatima Republikanaca.

Posljednji predizborni bio dan je i posljednji trenutak mobiliziranja birača i posljednja prilika da se utiče na njihovu sutrašnju odluku. Potvrdila je to i kandidatkinja Demokrata za senatoricu iz savezne države Georgia Michelle Nunn:

"Podsjećamo svakoga da izborni rezultat ovisi od masovnosti izlaska na birališta i glasanja", navela je Nunn.

Obje stranke su u preizbornim izbornim kampanjama posegle za, u svojim redovima, politički najzvučnijim imenima. Republikanci su uključili bivše predsjedničke kandidate Mitta Romneya i John McCaina, Demokrati bivšeg predsjednika Billa Clintona i bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton.

Tokom predizborne kampanje uočljivo je bilo odsustvo predsjednika Baracka Obame. Procenat njegove popularnosti je u padu i mnogi kandidati Demokratske stranke odlučili su se na distanciranje od Bijele kuće. Jedno od rijetkih uključivanja gospodina Obame u preizbornu kampanju bilo je prošlonedjeljno u saveznoj državi Michigan, kada je biračima poručio:

"Reći ću zašto i za koga trebate trebate glasati. Sjedinjene Države su ostvarile realan progres nakon najteže ekonomske krize naše generacije. U proteklih skoro 5 godina otvoreno je preko 10 miliona novih radnih mjesta. U posljednjih 6 mjeseci američka ekonomija je rasla najvećom stopom u proteklih deset godina."

O predsjedniku Obami kao faktoru predizborne kampanje analitičar Norm Ornstein kaže:

"Barack Obama našao se u sličnoj poziciji kao i njegov prethodnik George W. Bush. Mnogi kandidati Demokrata, osim skupova na kojima je prikupljan novac za kampanje, nisu željeli da predsjednik Obama bude uz njih i pored njih."

Republikanci su svaku priliku koristili da protukandidate vežu upravo za predsjednika. Poruke poput poruke republikanskog kandidata za senatora Scotta Browna iz New Hampshira bile su vrlo česte:

"Obama-Shaeen platforma propada upravo ovdje i ovog časa", poručio je Brown.

Očekuje se, i procjenjuje se, dosta pouzdano da će Republikanci zadržati većinu u Zastupničkom domu. Da osvoje većinu u Senatu treba im 6 mjesta.

"Prilično je jasno da je sadašnji trend u korist Republikanske stranke. Tradicionalno, stranka iz koje nije predsjednik, na među-izborima, na izborima za Kongres dobro prolazi. Sadašnji trenutak je trnovit za Demokrate. Republikanci imaju više mogućnosti da i u Senatu osvoje većinu", konstatuje analitičar Ornstein.

Demokrati se nadaju da će njihovi veliki napori da mobiliziraju birače da izađu na glasanje, i one stranački orijentirane i one stranački neopredijeljene, pokazati da su predizborne procjene pogrešne.

Republikanci u posljednje preizborne sate ulaze uvjereni u sutrašnju ukupnu pobjedu. A kao i uvijek, oni koji izađu na glasanje imaju završnu, odlučujuću riječ.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG