Dostupni linkovi

SAD tražile izručenje uhapšenih zvaničnika FIFA


Neki od zvaničnika FIFA-e na glasanju za izbor provog čovjeka Svjetske fudbalske federacije, 29. maj 2015.

Afera o korupciji i mitu u krovnoj organizaciii svjetskog fudbala je ponovo u centru pažnje. Sjedinjene Američke Države zatražile su od vlasti Švajcarske da im izruče sedam FIFA-nih zvaničnika uhapšenih po optužbama za korupciju krajem maja u Cirihu.

Američko državno tužilaštvo svrstalo ih je među 14 optuženih za "masivnu, sistematsku i duboko-ukorijenjenu" korupciju.

Formalni esktradikcioni zahjev za sedam visokih funkcionera FIFA-e stigao je u Švajacarsku, saopštilio je Federalni ured za pravdu.

Prema pravilima ovog pravosudnog organa, osumnjičenima će biti omogućeno da se izjasne o ekstradicijskom zahjevu prije donošenja odluke, saopštila je policija u Cirihu.

Optuženi Rafeael Esquiver, Nicholas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figuerdo i Hose Maria Marin zajedno sa svojim advokatima imaće rok od 14 dana da odgovore, a taj period se može čak i produžiti "ako ima dovoljnog utemeljnja", saopšteno je u Cirihu.

Riječ je moćnim fudbalskim zvaničnicima iz Sjeverne i Latinske Amerike te Kariba.

Zahtjevi za izručernje FIFA-nih zvaničnika koje američko tužilaštvo tererti za "masivnu, sistematsku i duboko ukorijenjenu korupciju" bilo je očekivano i Ministarstvo pravde ih je tokom noći isporučio preko američkih diplomata švajcarskom uredu za pravdu.

Oni su od hapšenja, 27. maja, u zatvorima u okolini Ciriha.

Vjeruje se da svi namjeravaju da ulože žalbu protiv izručnja, a proces bi u tom slučaju mogao ići sve do Vrhovnog suda Švajcarske i trajao bi mjesecima.

Druga opcija pred njima je da pristanu na brzo izručenje, angažuju advokate u SAD i polože jemstvo da se brane sa slobode.

Švajcarske prvosudne vlasti stavile su jasno do znaja da smatraju da postoji opasnost od bijega i da oni ne prihvataju polaganje jamčevine.

Kako navodi BBC, imajući u vidu da su sva sedmorica iz hotela sa pet zvjezdica u Cirihu otišli u zatvorske ćelije, a neki od njih mogli bi okušati sreću u SAD, radije nego da mjesecima još ostanu iza rešetaka u Švajcarskoj.

FIFA
FIFA

Federalni ured za pravdu navodi da odluku slijedi za nekoliko sedmica, ali upozoravaju da bi svaka odluka mogla ići na odlučivanje pred federalnim Krivičnim sudom i federalnim Vrhovim sudom.

Američki Federalni istažni biro (FBI) provodio je tri godine opseženu istagu o korupciji u svjetskoj kući fudbala i navedena sedmorica su među 14 optuženih koji se terete za korupciju, primanje mita, od kako se procjenjuje više od 150 miliona dolara u periodu od 24 godine.

Optuženi su za "24 -godišnju šemu bogaćenja kroz korupciju u međunarodnom fudbalu", te za reketiranja, lanac prevara i zavjere za pranje novca. Korupcija je, kako se navodi u 47 tačaka optužnice predatoj Federalnom sudu u Njujorku, planirana u SAD, iako se obavljala na drugim mjestima širom svjeta. Korišćenje američkih banaka za transfer novca ispostavilo se kao ključna za istagu.

Takođe, američki i južnoamerički izvršni direktori sportskog marketinga platili su i pristali da plate poreko 150 miliona dolara mita ili drugih ilegalnih isplata da bi dobili unosna medijska prava za prijenos međunarodnih fudbalskih turnira.

Protiv FIFA-e vodi se još jedna istraga.

Švajcarsko tužilaštvo posebno provodi istragu o tome da li je bilo podmićivanja i korupcije prilikom dodjeljivanja Svjetskih prvenstva u fudbalu Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter, koji je i pored reizbora pod pritiskom skanadala podnio ostavku nije među optuženima za korupciju, iako ni američke ni švajcarske pravosudne vlasti ne isključuju da će biti ispitan u okviru obje istrage.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG