Dostupni linkovi

Tramp pod kritikama zbog povlačenja iz Sirije


Američki predsednik Donald Tramp

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) o povlačenju američkih trupa iz Sirije je pogrešna i nije ni sa kim dogovorena, ocenjuju svetski mediji.

Trampova odluka da se povuče iz Sirije je uznemirujuća – pitajte njegove savetnike

Urednici Njujork Tajmsa (The New York Times) ocenjuju da ovo nije prvi put da su predsednik i njegova administracija poslali mešovite poruke.

„Nema ni tri meseca od trenutka kada je Džon Bolton (John Bolton), savetnik za nacionalnu bezbednost, obznanio da američke trupe imaju viši cilj u Siriji. Cilj je ne samo pobediti islamsku državu, već i osigurati da iranske snage napuste zemlju, rekao je novinarima u onome što je izgledalo kao autoritativna izjava o zvaničnoj politici," podseća list, i dodaje da je američki predsednik zanemario Boltona i tim za nacionalnu bezbednost kada je naredio povlačenje svih 2.000 američkih kopnenih trupa iz Sirije u roku od 30 dana.

Urednici lista smatraju da je ta nenadana i opasna odluka, koja je izdvojena iz bilo kojeg šireg strateškog konteksta ili bilo kakvog javnog obrazloženja, posejala novu neizvesnost u vezi sa posvećenošću Amerike na Bliskom istoku, spremnošću da bude globalni lider i Trampovoj ulozi glavnog komandanta.

„Teško je ne zapitati se da li Tramp još jednom najavljuje dramatičan korak kao način da skrene pažnju sa loših vesti, u ovom slučaju od poplave presuda koje stežu obruč oko njega. To bi bilo najgore obrazloženje glavnog komandanta koji se zakleo da će štiti naciju i poštovati muškarce i žene koji služe u uniformi.“

Trampova odluka prepala pomoćnike i saveznike

Trampova odluka je doneta u utorak, kako tvrde ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem, nakon sastanka na kome su prisustvovali samo stariji pomoćnici Bele kuće i sekretari odbrane i države, od kojih se većina, ako ne i svi, oštro tome protive, otkriva Vašington Post (The Washington Post) i nastavlja:

„Nova račvasta politika stvorena je nakon oštrih kritika zbog nedostatka koherentne strategije administracije u Siriji. Iako je Tramp još na početku bio podržan zbog napada krstarećim raketama kao reakcije na Asadovo sumnjivo korišćenje hemijskog oružja, njegova administracija je često bila predmet rasprava o tome kako se rukovodi podrškom Rusije sirijskom lideru – za koga je Tramp u jednom trenutku navodno predložio atentat - i predsednikovo javno ponavljanje želje da dovede trupe kući.“

WP podseća i da je Trampova najava o povlačenju izvan Bele kuće dovela do konfuzije i napetosti, kao i da je jedan službenik administracije koji je razgovarao sa novinarima insistirao na tome da niko ne treba da bude iznenađen odlukom Trampa, jer predsednik to govori još od kampanje.

Na pitanje o kontradiktornostima u izjavama Trampovih savetnika poslednjih nedelja i meseci, zvaničnik je osporavao "ideju da je neko u administraciji uhvaćen nespreman": "Izjave predsednika na ovu temu su konzistentne 100 posto".

„Važniji članovi Kongersa iz obe stranke rekli su da nisu bili upozoreni da odluka dolazi. Mnogi su je oštro kritikovali, rekavši da je Tramp ostavio otvorena vrata za saveznike Asada i Iran i Rusiju, da je napustio kurdske saveznike i umanjio napore UN-a.„

Trampovo povlačenje iz Sirije je velika greška

Saopštenje Trampove administracije o povlačenju američkih trupa iz Sirije je velika greška sa potencijalno vrlo ozbiljnim posledicama, ocena je Blumberga (Bloomberg).

"Borba protiv tzv. Islamske države nije završena, suprotno Trampovom tvitu u kojem je napisao da je SAD porazio IS. Naravno, samoproklamovani kalifat je pretrpeo ogromne gubitke od koalicije pod vođstvom SAD-a i saveznika na terenu, ali militantna grupa i dalje kontroliše nekoliko sela u blizini grada Hadžin na granici Sirije i Iraka. Ako im se ukaže prilika, mnogi od militanta iz ovih delova mogli bi ući u Irak i tamo se pregrupisati. Islamska država se navodno već opravlja u delovima Iraka.

Relativno mali broj američkih trupa je angažovan, ali su vitalni za kurdske snage koje vode borbu - pružaju taktičko vođstvo, komunikacije, vazdušne udare i artiljerijsku podršku".

Blumberg navodi kako odluka dolazi nekoliko dana nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan rekao predsedniku Trampu da će njegove trupe pokrenuti ofanzivni napad na kurdske borce, insistirajući na tome da su povezani sa terorističkom grupom.

"Turska invazija mogla bi uvesti saveznike NATO-a u konflikt - posebno ako stradaju Amerikanci. Bela kuća bi trebala da kaže ne ovom planu, koristeći svoju značajnu prednost (pošto Turska bezbednosno zavisi od SAD-a, a potrebna im je pomoć i ulaganje zbog podrške njihovoj oslabljenoj ekonomiji). Umesto toga, čini se da je Tramp spreman da napusti najboljeg američkog saveznika u borbi protiv islamske države na milost i nemilost Erdoana i sirijskih snaga podržanih ruskom i iranskom vojnom silom.

To je loše samo po sebi, a dugoročne posledice nisu ništa bolje. Najvažnija geopolitička imovina Amerike je njena mreža prijatelja i saveznika, koje Tramp svojim odlukama namerava uništiti", stoji u tekstu.

Šokantni plan za povlačenje iz Sirije je čisti primer onoga što je Tramp

Predsednik je objavio očito impulsivnu odluku koja je potresla svet, pokazala malo znakova preciznog razmatranja, zbunila glavne savetnike i do kraja dana ostavila je Vašington u haosu i konfuziji, piše CNN.

"Odluka je potez koji je, čini se, protivan glavnom cilju politike SAD-a na Bliskom Istoku – kontrola iranskog uticaja u regiji – i mogla bi ostaviti vakuum Teheranu i drugim vladama da djeluju".

Tramp je branio svoju odluku nizom tvitova, rekavši da to nije "iznenađenje" i tvrdeći da nije bilo u američkom interesu da bude "policajac Bliskog Istoka".

Ali Trampovi kritičari u Vašingtonu, u njegovoj stranci, u vojsci i širom sveta njegov potez opisuju kao ogromnu stratešku grešku koja bi mogla otvoriti put za povratak IS-a.

Tu je i ozbiljna sumnja da je predsednik pod političkom i pravnom opsadom krenuo po pobedu na kraju godine kako bi je dodao trijumfu zbog prolaska krivičnog zakona pravu i skrenuo pažnju sa ustupka u duelu sa Kongresom u vezi budžeta i finansiranja njegovog zida na granici s Meksikom.

CNN navodi kako će Trampova odluka da potkopa snagu SAD-a u Siriji, što ujedno ispunjava jedan od ciljeva ruskog predsednika Vladimira Putina, izazvati nove špekulacije o Trampovim motivima, uporedo sa tim što njegov odnos sa Rusijom biva sve više pod znakom pitanja i provere.

XS
SM
MD
LG