Dostupni linkovi

Bela kuća poštuje pravo na mirne studentske skupove podrške Gazi


Studenti i drugi demonstriraju u krugu Univerziteta George Washington u Washingtonu, SAD, 25. aprila 2024.
Studenti i drugi demonstriraju u krugu Univerziteta George Washington u Washingtonu, SAD, 25. aprila 2024.

Bela kuća pozvala je da studentski skupovi podrške Gazi budu mirni. Protesti su se poslednjih dana umnožili na američkim univerzitetima, dok je tokom vikenda na tim skupovima privedeno 275 ljudi.

"Poštujemo pravo na mirne proteste. Međutim, osuđujemo antisemitske izjave koje su se čule u poslednje vreme, kao i govor mržnje i pretnje nasiljem", izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby) 28. aprila za američku televizijsku mrežu Ej Bi Si (ABC).

Pokret propalestinskih američkih demonstranata je povećan prethodnih dana, posle prvog takvog skupa održanog na univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Studenti koji protestuju zbog rata u Pojasu Gaze traže da škole prekinu finansijske veze sa Izraelom i da se distanciraju od kompanija koje pomažu taj sukob.

Neki jevrejski studenti kažu da su protesti prerasli u antisemitizam i da su počeli da se plaše odlaska na fakultetska predavanja.

Tokom vikenda, 100 ljudi je uhapšeno u studentskom gradu jednog univerziteta u Bostonu, 80 na univerzitetu u Misuriju, 72 u Arizoni i 23 na univerzitetu Indijane.

U subotu je privedena i Džil Stajn (Jill Stein), kandidatkinja stranke Zelenih na predstojećim predsedničkim izborima u novembru. Ona je učestvovala na skupu studenata univerziteta u Sent Luisu u saveznoj državi Misuri.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG