Dostupni linkovi

Vašington bira pravnog savjetnika u borbi protiv kriminala na Zapadnom Balkanu


Hol u sjedištu Stejt dipartmenta u Vašingtonu
Hol u sjedištu Stejt dipartmenta u Vašingtonu

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) će imenovati stalnog pravnog savjetnika koji će raditi na povećanju kapaciteta za istrage, krivična gonjenja i suđenja u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

“Stalni pravni savjetnik će predstavljati Ministarstvo pravde SAD i Kancelariju za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u inostranstvu (OPDAT) u sprovođenju tehničke pomoći koju finansira Biro Stejt dipartmenta za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, kako bi se povećali kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana”, navodi se u oglasu za tu poziciju koji je raspisalo Ministarstvo pravde SAD.

Konkurs za ovu poziciju je zatvoren 13. decembra.

Stalni pravni savjetnik će imati mandat od aprila 2022. godine na 14 mjeseci, sa mogućnošću produženja, a njegovo sjedište će biti u Ambasadi SAD u Zagrebu.

Radiće u bliskom partnerstvu sa Ministarstvom pravde Hrvatske, a fokusiraće se na pomoć u oblasti korupcije, prevara u javnim nabavkama, pranja novca, organizovanog kriminala i rodno zasnovanog nasilja i trgovinu ljudima.

To će uključivati tehničku pomoć, savjete o istrazi i krivičnom gonjenju, kao i analizu postojećih ili zakona na čekanju, navodi američko ministarstvo i dodaje da će savjetnik blisko sarađivati sa osobljem ambasada SAD u različitim balkanskim zemljama.

Bezbjednost i politička sigurnost Zapadnog Balkana je u skladu sa osnovnim američkim interesima nacionalne bezbjednosti, a kao jedan od izazova je posebno naznačena korupcija, saopšteno je iz administracije predsjednika SAD-a Džo Bajdena (Joe Biden) početkom juna.

Tada je proširena uredba kojom se definišu sankcije za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona.

Sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u SAD, zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji te zemlje, a američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

Prema posljednjoj odluci o sankcijama osoba sa Zapadnog Balkana, početkom decembra je Ministarstvo finansija SAD stavilo na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, partije sa Kosova, Milana Radoičića, biznismena Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka, te još deset sa njima povezanih osoba.

Odluka je donijeta na osnovu Zakon koji se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Infografika:

XS
SM
MD
LG