Dostupni linkovi

Starship SpaceX-a izgubljen pri povratku na Zemlju, posle obavljanja skoro celog leta


Lansiranje rakete Staršip, 14. mart 2024.
Lansiranje rakete Staršip, 14. mart 2024.

Raketa Staršip (Starship) kompanije Spejskeks (SpaceX), dizajnirana s ciljem da preveze astronaute do Meseca i dalje, u četvrtak je završila skoro ceo probni let u svemir u svom trećem pokušaju, ali je uništena tokom povratka na Zemlju pošto je stigla dalje nego ikada ranije.

Tokom prenosa leta uživo, komentatori Spejseksa su rekli da je kontrola misije izgubila komunikaciju s letelicom tokom njenog ponovnog ulaska u atmosferu hiperzvučnom brzinom. Letelica se približavala planiranom padu u Indijskom okeanu oko sat vremena posle lansiranja iz južnog Teksasa.

Nekoliko minuta kasnije, Spejseks je potvrdio da je letelica "izgubljena", da je verovatno izgorela ili se raspala prilikom ponovnog ulaska ili je pala u more.

Iz razloga koji su ostali nejasni, Spejseks je odlučio da preskoči jedan od osnovnih ciljeva probnog leta – da pokuša da ponovo upali jedan od Staršipovih Raptor motora dok je bio u niskoj orbiti. Taj korak se smatra ključnim za njen budući uspeh.

Ipak, ispunjenje mnogih planiranih ciljeva Staršipa predstavlja važan korak u razvoju svemirskog broda koji ima ključni značaj za sve veći biznis lansiranja satelita kompanije Spejseks, koju je 2002. osnovao Ilon Mask (Elon Musk), i NASA-inog programa za Mesec.

Šef NASA-e Bil Nelson (Bill) čestitao je Spejseksu na, kako je rekao, "uspešnom probnom letu", dok je predsednica Spejseksa Gvin Šotvel (Gwynne Shotwell) navela da je test označio "neverovatan dan".

Raketa Staršip je posle lansiranja s obale Meksičkog zaliva u Teksasu dostigla visinu od 234 kilometara.

Time je znatno nadmašila rezultate s dve prethodna probna leta, obe prekinuta eksplozijama nekoliko minuta posle lansiranja. Kompanija je pre poslednjeg leta navela da je postoji velika verovatnoća da i let u četvrtak završi na sličan način.

Inženjerska kultura Spejseksa, za koju se smatra da više prihvata rizik od etabliranijih kompanija u aerokosmičkoj industriji, zasnovana je na strategiji u kojoj se svemirske letelice testiraju do tačke kvarova, da bi se onda radilo na poboljšanju finim podešavanjima u čestim ponavljanjima.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG