Dostupni linkovi

SAD: Senat odbacio predlog Predstavničkog doma, preti blokada vlade


Američki kongres
Američki kongres
Senat Sjedinjenih američkih država odbio je u ponedeljak predlog Predstavničkog doma Kongresa za odlaganje reformi zdravstvenog sistema. Sve je izvesnija delimična blokada rada vlade, čime bi se suspendovale sve sem najosnovnijih vladinih usluga.

Senat u kojem većinu čine demokrate je sa 54 glasa protiv odbio odlaganje Obaminog zakona o zdravstvu, kao i amandman republikanaca o ukidanju poreza na medicinske uređaje.

Ukoliko dogovor o budžetu ne bude postignut do ponoći po lokalnom vremenu preti delimično zatvaranje vlade, prvo u poslednjih 17 godina.

Američki predsednik Barak Obama upozorio je u ponedeljak da je kombinacija mogućeg zatvaranja vlade i borba koja je na pomolu oko toga da li treba podići limite za zaduživanje vlade opasna ne samo po američku ekonomiju već za čitav svet.

"Mi smo temelj svetske ekonomije i svetskog finansijskog sistema. Naša valuta je i svetska rezervna valuta. Ne igramo se sa time. I sigurno ne dozvoljavamo domaćim političkim razlikama o pitanjima koja nisu vezana za budžet da ugroze ne samo našu već i svetsku ekonomiju", istakao je Obama.

Poslednja finansijska blokada federalne vlade dogodila se krajem 1995. godine i trajala je tri sedmice.

Ukoliko ne dođe do dogovora, najviše će biti pogođeni zaposleni na federalnom budžetu. Oko 1,2 miliona od ukupno 2 miliona vladinih radnika ostalo bi kod kuće i ne bi dobijalo plate.

Zaposleni koje vlada smatra ključnim - kao što su čuvari u zatvorima, kontrolori letova, granični policajci i inspektori za hranu - radili bi bez primanja, dok bi veterani, osobe sa invaliditetom, penzioneri i siromašni nastavili da primaju pomoć.

Zatvorili bi se i nacionalni parkovi, jer ne bi bilo osoblja da ih održava, a pasoške, vizne i imigracione usluge bi mogle biti značajno usporene.
XS
SM
MD
LG