Dostupni linkovi

SAD se neće pridružiti globalnim naporima za otkrivanje COVID-19 vakcine


Odluka da se ide samostalno slijedila je odluku Bijele kuće od početka jula da povuče Sjedinjene Države iz SZO. Trump tvrdi da se SZO treba reformisati i da je pod jakim uticajem Kine.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) je rekla da neće raditi sa zajedničkim međunarodnim naporima da se razvije i distribuira vakcina protiv COVID-19 jer ne želi biti ograničena multilateralnim grupama kao što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Odluka da se ide samostalno slijedila je odluku Bijele kuće od početka jula da povuče Sjedinjene Države iz SZO. Trump tvrdi da se SZO treba reformisati i da je pod jakim uticajem Kine.

"Sjedinjene Države će nastaviti da uključuju naše međunarodne partnere kako bi osigurali da se virus pobijedi, ali nećemo se ograničiti multilateralnim organizacijama koje su pod uticajem korumpirane Svjetske zdravstvene organizacije i Kine", citirao je Associated Press (AP)porparola Judd Deere (Džad Diri), iz izjave od 1. septembra.

"Ovaj predsjednik neće štedjeti da osigura da bilo koja nova vakcina odražava standard, naše zlatne standarde za sigurnost i efikasnost, da je temeljito testirana i da čuva živote."

Neke nacije su direktno radile da osiguraju zalihe vakcine, ali ostali potežu napore da osiguraju uspjeh protiv zaraze koja nema geopolitičkih granica. Više od 170 zemalja uspostavlja COVID-19 globalni pristup vakcini ili COVAX.

Zajednički napor, povezan sa SZO bi dozvolio nacijama da naprave portfolij potencijalnih vakcina kako bi osigurali da njihovi građani imaju brzi pristup vakcini koja se bude pokazala efikasnom. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da bi čak i vlade koje dogovaraju sa individualnim proizvođačima vakcina imale koristi od pristupa COVAX-u zato što bi to otvorilo pristup zamjenskoj vakcini u slučaju da one koje se prave preko bilateralnih dogovora sa proizvođačima ne budu uspješne.

Države Evropske unije (EU) su se obavezale da ne ulaze u paralelne pregovore sa istim proizvođačima vakcina sa kojima se vode pregovori na nivou EU, ali ovo "ne isključuje mogućnost uzimanja učešća u pregovorima sa drugim kompanijama kroz COVAX", prenio je Reuters izjavu portparola Evropske komisije od 2. septembra.

To bi predstavljalo promjenu politike nakon što je izvršno čelo EU savjetovalo da 27 EU vlada ne nabavlja vakcine preko COVAX sheme, smatrajući je sporom, skupom i pravno nekompatibilnom s paralelnim programom EU nabave, rekli su u julu zvaničnici EU.

Očigledna promjena došla je nakon što je SZO u avgustu ublažila uslove za bogate zemlje da se pridruže njenoj shemi, koja ima za cilj osigurati 2 milijarde doza za najugroženijih 20 posto svjetskog stanovništva do kraja 2021. godine.

Uslijedile su i kritike da EU djelotvorno podriva inicijativu SZO, uprkos tome što se predstavlja kao pobornik multilateralizma i jednakog pristupa vakcinama za sve.

Oprezno sa novim lekovima i vakcinom protiv COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:14 0:00

"Ono u šta trebamo uvjeriti globalne lidere je da, kako vakcina postane dostupno u ovim početno ograničenim količinama, mora se dijeliti globalno, da ne bi trebalo biti slučaj da samo nekolicina zemalja dobije sve dostupne vakcine u prvoj polovini 2021.", rekao je Richard Hatchett (Ričard Hačet), šef Koalicije za epidemiološku pripravnost za inovacije (CEPI), koja je uključena u projekat COVAX.

Rekao je da svijet mora izbjeći scenarij iz 2009. godine, kada su bogate zemlje uspjele uskladištiti prve vakcine protiv gripa H1N1.

"Zabrinut sam zbog toga", rekao je za AFP.

Samo sedam mjeseci nakon izbijanja pandemije, pa čak i prije nego što su završena klinička ispitivanja eksperimentalnih cjepiva, neke razvijene zemlje (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Evropska unija, Kanada i Japan) naručile su najmanje 3,1 milijardu doza, prema evidenciji AFP-a.

Nekoliko desetina eksperimentalnih COVID-19 vakcina sa testovima na ljudima stiglo je do posljednje i najveće prepreke - potreban dokaz da zaista djeluju.

AstraZeneca je u ponedjeljak objavila da je kandidat za vakcinu ušao u završnu fazu testiranja u Sjedinjenim Državama. Kompanija sa sjedištem u Cambridgeu iz Engleske rekla je da će u studiji biti uključeno do 30.000 odraslih iz različitih rasnih, etničkih i geografskih grupa.

Još dva kandidata za vakcinu započela su ovog ljeta završno testiranje na desetinama hiljada ljudi u SAD-u. Jedan su napravili Nacionalni zavodi za zdravlje, a proizvodi ga Moderna Inc., a drugi su razvili Pfizer Inc. i njemački BioNTech.

*prema izvještajima AP, Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG