Dostupni linkovi

Po povratku iz SAD Schmidt istakao očuvanje funkcionalnosti bh. institucija


Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH, Sarajevo, 4. avgust 2021.
Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH, Sarajevo, 4. avgust 2021.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt je 22. i 23. novembra 2021. godine boravio u Washingtonu kako bi sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i odvijanju cjelokupnog procesa provođenja mira u Bosni i Hercegovini.

Održao je sastanke sa visokorangiranim zvaničnicima State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost, uključujući i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podsekretarku State Departmenta Victoriju Nuland.

Schmidt je sa američkim diplomatama govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnom nivou, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini. Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tokom proteklih 26 godina je ključni prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će Bosni i Hercegovini priliku da napreduje na putu ka EU, što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uslova za okončanje međunarodne supervizije”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Tokom posjete Washingtonu, visoki predstavnik se sastao i sa Alinom Iancu, šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Bosnu i Hercegovinu, te prisustvovao okruglom stolu pod nazivom „Bosna i Hercegovina i stabilnost na Zapadnom Balkanu“ u organizaciji Instituta Hudson i Fondacije Hanns-Seidel

XS
SM
MD
LG