Dostupni linkovi

SAD uvela sankcije ruskim kompanijama zbog 'lažnih web stranica'


Detalj sa zgrade američkog Ministarstva finansija, Washington, SAD (fotoarhiv)
Detalj sa zgrade američkog Ministarstva finansija, Washington, SAD (fotoarhiv)

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije za dvije ruske kompanije, uz optužbe da su pod vođstvom Kremlja podržavale kampanje dezinformacija, prenosi AFP.

Sankcijama su obuhvaćeni i osnivači, odnosno vlasnici tih kompanija.

"Sankcije su usmjerene na moskovsku Social Design Agency i njenog osnivača Ilju Andrejeviča Gambašidzea, kao i na kompaniju Grupa Structura i njenog vlasnika Nikolaja Aleksandroviča Tupikina", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Kako je navedeno, kompanije su u ime ruske vlade, upravljale sa preko 60 web stranica koje su oponašale medijske organizacije koristeći lažne naloge na društvenim mrežama, kako bi pojačale svoj sadržaj.

Sankcije dolaze usred pojačanih tenzija između Vašingtona i Moskve zbog ruske invazije na Ukrajinu koja traje već treću godinu.

"Čini se da su lažne web stranice napravljene da pažljivo oponašaju izgled legitimnih stranica s vijestima. Lažne stranice su uključivale i radne veze do legitimnih stranica", navedeno je u saopštenju.

SAD su u više navrata optuživale Moskvu da je "orkestrirala", kako naziva, globalne "kampanje zlonamjernog uticaja" čiji je cilj sijanje nestabilnosti u demokratskim zemljama.

AFP podsjeća, da je u obavještajnom izvještaju SAD iz oktobra 2023. navedeno da Rusija koristi svoju špijunsku mrežu, državne i društvene medije da potkopa povjerenje javnosti u izbore širom svijeta.

XS
SM
MD
LG