Dostupni linkovi

Vašington objavio novi krug sankcija protiv ruskih oligarha i firmi


Alina Kabaeva, bivša olimpijska gimnastičarka i bivša članica Državne Dume Rusije
Alina Kabaeva, bivša olimpijska gimnastičarka i bivša članica Državne Dume Rusije

Nova runda američkih sankcija objavljenih 2. avgusta usmerena je na veliku rusku metalsku kompaniju i osobu blisko povezanu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sankcije su usmerene na MMK Metalurji i dve njegove podružnice zajedno sa Alinom Kabaevom, bivšom olimpijskom gimnastičarkom i bivšom članicom Državne Dume, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD u saopštenju.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je zamrzlo vizu Kabaevoj, za koju je rečeno da je "u bliskoj vezi sa Putinom", i uvelo druga imovinska ograničenja. Odeljenje je saopštilo da je ona i šef Nacionalne medijske grupe, navodno najveće privatne ruske medijske kompanije.

Putin i Kabaeva su u nekoliko navrata slikani zajedno, ali nikada nisu javno priznali da imaju vezu. Kritičari Kremlja, uključujući Alekseja Navaljnog, pozivali su na sankcije protiv Kabaeve, rekavši da je njena Nacionalna medijska grupa preuzela vodeću ulogu u prikazivanju komentara Zapada o ruskoj invaziji na Ukrajinu kao dezinformacije. Britanija je sankcionisala Kabaevu u maju, a Evropska unija joj je uvela ograničenja putovanja i imovine u junu.

U najnovijem paketu sankcija Ministarstva finansija takođe se navodi Andrej Gurjev, oligarh i poznati bliski Putinov saradnik koji je ranije služio u vladi. On je vlasnik imanja Vitanhurst u Londonu, vile sa 25 spavaćih soba, koja je, prema podacima Ministarstva finansija, druga po veličini u britanskoj prestonici posle Bakingemske palate.

Njegova jahta od 120 miliona dolara, Alfa Nero, takođe je identifikovana kao blokirana imovina. Alfa Nero je navodno isključio svoj hardver za praćenje lokacije kako bi izbegao zaplenu, saopštilo je Ministarstvo finansija. "Dok nevini ljudi pate od ruskog ilegalnog agresivnog rata, Putinovi saveznici su se obogatili i finansirali raskošan način života", rekla je sekretarka finansija Dženet Jelen u saopštenju. "Zajedno sa našim saveznicima, Sjedinjene Države će takođe nastaviti da guše prihode i opremu koja podupire ničim izazvanu invaziju Rusije u Ukrajini."

Među drugim pojedincima i pravnim licima navedenim u sankcijama objavljenim 2. avgusta bio je Gurjevov sin Andrej A. Gurjev i ruska investiciona firma njegovog sina Dži AI Invest OOO. Andrej A. Gurjev je već bio sankcionisan od strane Evropske unije, Švajcarske i Britanije.

Sankcijama se zamrzava sva imovina koju mogu da poseduju u Sjedinjenim Državama i generalno zabranjuje ljudima u Sjedinjenim Državama da posluju sa njima. Nove sankcije nadovezuju se na one koje su Sjedinjene Države već uvele Putinu, njegovim ćerkama, članovima Državne Dume, ruskoj ekonomiji i mnogim milijarderima u zemlji.

XS
SM
MD
LG