Dostupni linkovi

Američke sankcije onima koji podržavaju Hezbolah i Iran


Hezbolah "nastavlja da eksploatiše legitimni komercijalni sektor za finansijsku i materijalnu podršku", saopštilo je američko Ministarstvo finansija.
Hezbolah "nastavlja da eksploatiše legitimni komercijalni sektor za finansijsku i materijalnu podršku", saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Sjedinjene Američke Države saopštile su u petak, 17. septembra, da sankcionišu finansijske kanale iz Libana i Kuvajta koji finansiraju libansku šiitsku grupu Hezbolah (Hezbollah), kao i finansijske posrednike i kompanije koje podržavaju tu grupu i Iran.

Hezbolah "nastavlja da eksploatiše legitimni komercijalni sektor za finansijsku i materijalnu podršku, što grupi omogućava da izvrši terorističke akte i degradira libanske političke institucije", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Hezbolah je proiranska politička organizacija šiitskih muslimana u Libanu, u okviru koje deluje i vojno krilo. Hezbolah je važan igrač u političkom životu Libana.

Sankcije se odnose i na biznismena Morteza Minaye Hashemi, koji živi u Kini i koji je uputio novac iranskim snagama Qods, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Dva kineska državljanina pomogla su Hašemiju u otvaranju bankovnih računa i služila su kao vlasnici za njegove kompanije, koje su bile smeštene u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. Oni su imenovani kao Yan Su Xuan and Song Jing.

"Zajedno su ove mreže oprale desetine miliona dolara kroz regionalne finansijske sisteme i vodile operacije razmene valuta i trgovinu zlatom i elektronikom u korist i Hezbolaha i IRGC-KF", rekao je američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken u saopštenju, referišući na iranske Quds snage i Revolucionarnu gardu (IRGC).

"Hezbolah koristi prihode ovih mreža za finansiranje terorističkih aktivnosti i za održavanje nestabilnosti u Libanu i celom regionu", navodi se u saopštenju.

Blinken je naveo da Hezbolah sve više traži dodatne izvore prihoda i pozvao vlade širom sveta da preduzmu korake kako bi osigurale da druge terorističke grupe ne eksploatišu njihovu teritoriju i finansijske institucije.

"Sjedinjene Države neće popustiti u ciljanju ovih mreža i nastavićemo da preduzimamo mere da ometamo njihove aktivnosti", rekao je on.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će sankcije uključivati zaplenu imovine pojedinaca i entiteta sa sedištem u SAD i zabraniti sve transakcije sa njima.






XS
SM
MD
LG