Dostupni linkovi

SAD najavile sankcije ruskim oligarsima u slučaju napada na Ukrajinu


Američka ambasada u Kijevu, 24. januar 2022.
Američka ambasada u Kijevu, 24. januar 2022.

SAD su pripremile specifične sankcije protiv pripadnika ruske elite i njihovih porodica u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu, izjavila je 31. januara portparolka Bele kuće Jen Psaki.

Vašington je identifikovao "pojedince koji pripadaju ili gravitiraju ka prvom krugu oko Kremlja", rekla je ona i navela da su te osobe "posebno osetljivi ciljevi" za sankcije zbog njihovih vrlo bliskih finansijskih veza sa zapadnim zemljama.

"To je samo jedan od elemenenata u našoj želji da pogodimo Rusiju iz svih uglova" u slučaju da napadne Ukrajinu, rekla je Psaki.

Velika Britanija, jedna od glavnih destinacija za investicije ruskih oligarha, takođe je najavila da jača svoj arsenal potencijalnih sankcija protiv ruskih pojedinaca ili kompanija.

Biden: Spremni smo za svaki scenario

Američki predsednik Joe Biden izjavio je 31. januara da su Sjedinjene Države spremne za svaki scenario s obzirom na gomilanje trupa Rusije duž granice sa Ukrajinom.

Biden je rekao da je prošle nedelje imao produktivne razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i da nastavlja da se angažuje u diplomatiji sa ciljem da se smanje tenzije.

"Nastavljamo da se bavimo neprekidnom diplomatijom i deeskalacijom. Ali s obzirom na to da Rusija nastavlja da gomila svoje snage oko Ukrajine, spremni smo šta god da se desi", rekao je Biden novinarima u Beloj kući.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija više puta su upozoravale Putina da ne napada Ukrajinu, nakon što je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice s tom zemljom.

Rusija negira da planira napad na Ukrajinu i traži pisane bezbednosne garancije, među kojima i odbijanje pristupa Ukrajine NATO-u i kraj vojnog jačanja Alijanse na istoku Evrope.

Taj zahtev su odbacili SAD i NATO, a Kremlj je naveo da razmatra svoju reakciju.

XS
SM
MD
LG