Dostupni linkovi

SAD počinju da prikupljaju materijal za istragu o ratnim zločinima Rusije u Ukrajini


Potpuno uništena zgrada Liceja nakon što je ruska raketa napala mali grad Vasilkov nedaleko od Kijeva (7. mart 2022)
Potpuno uništena zgrada Liceja nakon što je ruska raketa napala mali grad Vasilkov nedaleko od Kijeva (7. mart 2022)

Američki zvaničnici počeli su da prikupljaju informacije kako bi se utvrdilo da li je Rusija počinila ratne zločine tokom svoje invazije na Ukrajinu, saopštio je 7. marta portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, a javlja Rojters.

"Prikupljamo dokaze o mogućim ratnim zločinima, kršenju ljudskih prava i kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Podržavamo odgovornost koristeći sve raspoložive alate, uključujući krivična gonjenja gdje je to potrebno", rekao je zvaničnik.

Ruske vojne snage granatirale su civilne ciljeve u Ukrajini kao i nuklearne elektrane, otkako je Kremlj pokrenuo invaziju pre dve nedelje.

Sjedinjene Države će poslati informacije koje prikupe sa svojim saveznicima i partnerima Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) sa sedištem u Ženevi, koji je osnovao istražnu komisiju kako bi istražio moguće kršenje ljudskih prava od strane Rusije i pozvao ih na odgovornost, rekao je zvaničnik.

Pored toga, Sjedinjene Države i 44 druge zemlje uspostavile su ekspertsku misiju preko Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) kako bi istražile moguća kršenja i zloupotrebe međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava od strane Rusije, rekao je zvaničnik.

„Podržaćemo odgovornost koristeći svako raspoloživo sredstvo, uključujući krivična gonjenja gde je to potrebno“, rekao je zvaničnik.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je 4. marta da su Sjedinjene Države počele internu reviziju „kako bi prikupile dokaze i podatke o gađanju civila, o prijavi upotrebe užasnog ratnog oružja na terenu u Ukrajini“.

'Ubijaju našu djecu': Ukrajinski civili pod ruskim napadima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
XS
SM
MD
LG