Dostupni linkovi

SAD ne vide znake da Rusija planira upotrijebiti nuklearno oružje


Vladimir Putin u obraćanju iz Moskve, mart 2024.
Vladimir Putin u obraćanju iz Moskve, mart 2024.

Bijela kuća je 13. marta saopćila da nije vidjela nikakve naznake da je Moskva spremna da koristi nuklearno oružje u Ukrajini nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da je spreman da ih rasporedi ako bude ugrožen suverenitet Rusije.

"Nismo vidjeli nikakve razloge za prilagođavanje vlastitog nuklearnog stava, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema koristiti nuklearno oružje u Ukrajini", rekla je portparolka Karine Jean-Pierre.

Putin je u intervjuu objavljenom 13. marta rekao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi se, ako SAD pošalju trupe u Ukrajinu, to smatralo značajnom eskalacijom sukoba.

Komentarišući Putinove riječi, Karine Jean-Pierre rekla je novinarima da Washington razumije da ruski lider ponavlja nuklearnu doktrinu Moskve, ali je optužila Rusiju da koristi "nepromišljenu i neodgovornu" nuklearnu retoriku tokom sukoba u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 14. marta da je Putin samo odgovarao na novinarska pitanja o toj temi i ponovio već dobro poznate okolnosti u kojima bi Rusija teoretski bila primorana da koristi nuklearno oružje.

Peskov je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da je Putin u istom intervjuu rekao da mu ideja o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini nikada nije pala na pamet.

Upitan o komentarima Bijele kuće, Peskov je rekao da je to "bilo namjerno vađenje nečega iz konteksta", te da Putin nije prijetio upotrebom nuklearnog oružja u ovom intervjuu nego govorio o razlozima zbog kojih bi upotreba nuklearnog oružja mogla biti neizbježna.

XS
SM
MD
LG