Dostupni linkovi

SAD, Rusija, Kina, Francuska i Britanija: Niko ne može da dobije nuklearni rat


Ruska interkontinentalna raketa "Sarmat" predstavljena u Rusiji, 1. marta 2018.

SAD, Kina, Rusija, Britanija i Francuska složile su se da treba izbeći dalje širenje nuklearnog oružja i nuklearni rat, navodi se u zajedničkom saopštenju pet nuklearnih sila koje je Kremlj objavio u ponedeljak, prenosi Rojters.

U njemu se navodi da pet zemalja - koje su stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - smatraju svojom primarnom odgovornošću da izbegnu rat između nuklearnih država i smanje strateške rizike, a istovremeno imaju za cilj da rade sa svim zemljama na stvaranju atmosfere bezbednosti.

„Potvrđujemo da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi“, navodi se u verziji saopštenja na engleskom jeziku.

„Pošto bi upotreba nuklearnog oružja imala dalekosežne posledice, mi takođe potvrđujemo da nuklearno oružje – sve dok postoji – treba da služi odbrambenim ciljevima, odvraća agresiju i sprečava rat,“ navodi Kremlj.

Francuska je takođe objavila saopštenje, ističući da je pet sila ponovilo svoju odlučnost za kontrolu nuklearnog naoružanja i razoružanje.

Takozvana grupa P5 oglasila se u trenutku kada su bilateralni odnosi između Sjedinjenih Država i Moskve pali na najniži nivo od kraja Hladnog rata, a zategnuti su i odnosi Vašingtona i Kine.

Pentagon je u novembru znatno povećao procenu planiranog kineskog nuklearnog arsenala u narednim godinama, saopštivši da bi Peking mogao imati 700 bojevih glava do 2027. i verovatno 1.000 do 2030. godine.

SAD je više puta pozivao Kinu da se pridruži njemu i Rusiji u novom sporazumu o kontroli naoružanja.

Geopolitičke tenzije između Moskve i zapadnih zemalja su porasle zbog jačanja ruske vojske u blizini susedne Ukrajine. Moskva kaže da može da premešta svoju amriju na sopstvenoj teritoriji kako smatra potrebnim.

Prošlog četvrtka američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da bi eventualna akcija Moskve prema Ukrajini rezultirala sankcijama i pojačanim prisustvom SAD u Evropi.

Zvaničnici SAD i Rusije razgovaraće 10. januara o njihovim vojnim aktivnostima i sprečavanju rasta tenzija oko Ukrajine, saopštile su dve zemlje.

Konferencija o Sporazumu o sprečavanju proliveracije nuklearnog oružja (NPT) - koja je trebalo da počne u utorak u Ujedinjenim nacijama - odložena je za avgust zbog pandemije COVID-19.

NPT, koji je stupio na snagu 1970. godine, omogućava potpisnicima da se okupljaju svakih pet godina kako bi razmotrili njegovu primenu. Konferencija je prvobitno bila zakazana za april 2020. godine, ali je potom odložena zbog pandemije koronavirusa do 2022. godine.

XS
SM
MD
LG