Dostupni linkovi

Ron Desantis ušao u trku za predsedničkog kandidata republikanaca


Ron DeSantis
Ron DeSantis

Guverner američke savezne države Florida Ron Desantis objavio je 24. maja da ulazi u trku za predsedničkog kandidata Republikanske stranke, u kojoj će mu glavni rival biti bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Ulazak 44-godišnjeg Desantisa u trku za predsedničkog kandidata, o čemu se mesecima spekulisalo, predstavlja novo poglavlje u njegovoj političkoj karijeri obeleženoj naglim usponom od slabo poznatog člana Kongresa preko guvernera u dva mandata do jednog od vodećih političara u zemlji.

Odluku o ulasku u borbu za republikansku nominaciju Desantis je otkrio u dokumentu koji je podneo Federalnoj izbornoj komisiji uoči onlajn razgovora sa direktorom Tvitera Ilonom Maskom, navodi Asošiejted pres.

Desantis se smatra glavnim Trampovim rivalom unutar Republikanske stranke, iako neki dovode u pitanje njegovu spremnost za najviši nivo politike u SAD.

Guverner Floride važi za jednog od najjačih kandidata republikanaca u njihovom nastojanju da preuzmu Belu kuću od demokrate Džozefa Bajdena, koji će u vreme izbora imati 81 godinu.

Desantisove pristalice u Floridi, novembar 2022.
Desantisove pristalice u Floridi, novembar 2022.

Desantis ulazi u trku kao glavni kandidat za republikansku nominaciju uz Trampa, ako se u obzir uzmu istraživanja javnog mnjenja, sposobnost prikupljanja sredstava i infrastruktura kampanje.

Uz Trampa i Desantisa, u trci za predsedničkog kandidata republikanaca su i bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli, senator iz Južne Karoline Tim Skot, bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson i preduzetnik Vivek Ramasvami. Bivši potpredsednik SAD Majk Pens takođe se smatra mogućim kandidatom, ali on još nije objavio ulazak u trku.

Predsednički kandidat Republikanske stranke, koji će biti poznat u prvoj polovini naredne godine, biće rival Bajdenu na izborima 5. novembra 2024. godine.

Republikanci kritikuju 80-godišnjeg Bajdena da je okrenuo zemlju previše ulevo i da ne uspeva da izađe na kraj sa inflacijom, imigracijom i kriminalom.

XS
SM
MD
LG