Dostupni linkovi

SAD pozdravljaju odluku EU o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH


Ambasador SAD u BiH Michael Murphy.
Ambasador SAD u BiH Michael Murphy.

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravljaju odluku Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom (BiH), poručuju iz Ambasade SAD-a u BiH.

"Ovo je važna prekretnica u istoriji BiH i ključni korak ka osiguravanju mjesta koje zemlji pripada u euroatlantskoj zajednici naroda", navode iz Ambasade, u objavi na društvenoj mreži X.

Na samitu u Briselu Evropsko vijeće, koje se sastoji od predsjednika i premijera članica EU, odobrilo je otvaranje pristupnih pregovora za BiH, što je prethodno preporučila Evropska komisija.

"Sjedinjene Američke Države će nastaviti podupirati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i pomagati joj da napreduje prema članstvu u Evropskoj uniji", poručuju iz Ambasade.

Iako je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, oni ne mogu početi dok ne bude usvojen pregovarački okvir.

On će biti pripremljen kada zemlja ispunih svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine.

Prioriteti su podijeljeni u četiri oblasti – demokratija i funkcionisanje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji od decembra 2022. godine.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH i pozvali Evropsku komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma.

Od tada, vladajuća koalicija u BiH je dogovorila otvaranje pregovora sa Frontexom, graničnom službom EU, te usvojila izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Zakon o sudovima, što je takođe bio jedan od prioriteta, još nije usvojen.

XS
SM
MD
LG