Dostupni linkovi

Rusija ne menja politiku prema Siriji


Zgrada ministarstva unutrašnjih poslova Sirije u Damasku
Ruija nije promijenila stav prema dešavanjima u Siriji i nikad neće, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Rusije, demantujuću tako drugog čovjeka svog ministarstva Mihaila Bogdanova koji je u četvrtak rekao da se ne može isključiti mogućnost pobjede opzicije u ratu u Siriji.

Pozicija Rusije prema Siriji neće se promijeniti, saopštilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova, uz tvrdnju, da zamjenik šefa diplomatije Mihail Bogdanov “u posljednje vrijeme nije davao nikakve izajave ni posebne intervjue o situaciji u Siriji, već da je u govoru u četvrtak iznio stav sirijske opzicije.”

A kako su prenijele ruske, a potom i svjetske agencije, Bogdanov je izjavio da se, nažalost, ne može odbaciti mogućnost pobjede sirijske opozicije i “da Bašar al Asad gubi kontrolu nad državom te da su pobunjenici sve bliži pobjedi“, najavljujući da su se pripremili za potrebe evakuacije svojih građana iz Damaska.

„Mora se pogledati činjenicama u oči. Režim i vlada u Siriji gube kontrolu nad teritorijom", rekao je Bogdanov,zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Ova je vijest u četvrtak u svjetskim medijima citirana kao jedna od važanijih, jer je nagovještavala promjenu blagonaklone pozicije Rusije prema Asadovom režimu. Odmah po Bogadanovu, oglasio se i generalni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasmusen, pa potom i američki State Department. Portparolka State Departmenta Victoria Nauland je rekla da se, priznanjem da je režim Bašara al Asada pred porazom, Rusija "probudila i suočila sa stvarnošću".

Bašar al Asad
Bašar al Asad
I analitičari su izjavu Bogdanova ocijenili kao pokušaj Rusije da pripremi teren za eventualni poraz sirijskog režima.

Prema navodima BBC, Bogdanov je juče spornu izjavu dao vodećim ruskim novinskim agencijama, ali ga ruski kanali nijesu prenijeli, niti je izjava objavljenja na web siteu ministarstva vanjskih poslova.

BBC-jev izvještač Steve Rosenberg iz Moskve, kaže da današnje obrazloženje može u tehničkom smislu biti tačno budući da je Bogdanov stav iznio tokom panel diskusije o Siriji, na Odboru ruske javne komore o pitanjima Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Kao navodi portparol ministarstva inostranih poslova Rusije, Bogdanov je ponovio dobro poznati stav “sirijske opozicije i njenih zapadnih sponzora” dodajući da je Bogdanov ponovio nepromijenejen stav Rusije da se rješenje mora tražiti kroz političku rezoluciju u Siriji baziranu na Akcionom planu za Siriju, dogovorenom još 30. juna u Ženevi”

Drugim riječima, kaže izvještač BBC -ja, ministarstvo tvrdi da Bogdanov nije poslao poruku, iako riječi “da se sa činjenicima treba suočiti“ i da “pobjeda sirijske opozicije ne može biti isključena“ sugerišu potpuno drugačije. BBC zaključuje da, iako sporni stav još uvjek nije zvanična pozicije ruske vlade, Bogdanovi komentari ukazuju da Moskva ipak razmišlja.

A osim nastavka sukoba na terenu u samoj Siriji, ministar obrane SAD Leon Paneta zapovjedio je razmještanje sistema raketa Patriot u Turskoj, prema Siriji. Dvije raketne baterije imati će 400 vojnika.

NATO savez prethodno je pozitivno odgovorio na zahtjev službene Ankara koja zatražila razmještanje raketnog sustava zbog napetosti na granici sa Sirijom.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG