Dostupni linkovi

SAD pomažu modernizaciju Vojske Crne Gore sa 23 miliona dolara


Ambasadorka SAD u Podgorici Dzudi Rajzing Rajnke i minitar odbrane Crne Gore Raško Konjević (Podgorica, 29. avgust 2020)
Ambasadorka SAD u Podgorici Dzudi Rajzing Rajnke i minitar odbrane Crne Gore Raško Konjević (Podgorica, 29. avgust 2020)

Sjedinjene Američke Države pomoći će modernizaciju Vojske Crne Gore i jačanje njenih kapaciteta sa dodatna 23 miliona dolara, saopšteno je iz Ministarstva odbrane za Radio Slobodna Evropa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je 8. septembra da su SAD obezbijedile paket vojnog finansiranja od 2.2 milijarde dolara za Ukrajinu, Crnu Goru i i 17 drugih zemalja za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije.

Od tog iznosa, milijarda će biti dodijeljena Ukrajini.

"Dobijenih 23 miliona dolara biće opredijeljena za modernizaciju i opremanje Vojske Crne Gore, ispunjavanje naših NATO ciljeva sposobnosti kao i za jačanje kapaciteta u domenu sajber odbrane", kazali su iz Ministarstva.

Osim Crne Gore i Ukrajine, pomoć će dobiti Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Grčka i Kosovo.

SAD će pomoći i Letoniju, Litvaniju, Moldaviju, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju.

Pomoć dolazi u obliku američkih grantova i zajmova koji omogućavaju zemljama da kupe oružje i odbrambenu opremu proizvedenu u Sjedinjenim Državama.

SAD su već sredinom godine opredijelile Crnoj Gori 4,9 miliona dolara.

Iz Ministarstva odbrane su naglasili da su SAD od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, u odbrambeni sistem Crne Gore uložile više desetina miliona dolara, što je iskorišćeno za nabavku nove i modernizaciju postojeće opreme.

"Od početka rata u Ukrajini, tijesna saradnja Crne Gore i SAD je nastavljena, sa fokusom na jačanje otpornosti na maligni uticaj Rusije i zaštitu mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope", navode iz Ministarstva.

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine, a pregovori o članstvu u Evropskoj uniji traju deset godina.

Crna Gora je osudila agresiju Rusije nad Ukrajinom i pridružila se sankcijama EU protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG