Dostupni linkovi

Obama na Zapadnoj Obali: Podržavamo stvaranje palestinske države


Obama doputovao na Zapadnu Obalu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Obama doputovao na Zapadnu Obalu

Američki predsjednik Barack Obama rekao je prilikom posjete Zapadnoj obali da su SAD duboku povećene stvaranju suverene palestinske države.

Nakon sastanka sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom, američki predsjednik je rekao da nastavak izgradnje izraelskih naselja nije „odgovrajući za mir".

“Palestinski narod zaslužuje okončanje okupacije i svakodnevnih uvreda koje idu sa tim. Palestinci zalužuju da se kreću i putuju slobodno i osjećaju sigurno u svojoj zajednici.Kao ljudi svuda na svijetu, i Palestinci zaslužuju da njihova prava budu poštovana, da imaju bolje sjutra. I da svojoj djeci mogu obezbijediti dostojanstven život u kojem će imati šanse. Jednostavno rečeno, Palestinci zaslužuju sopstvenu državu”, poručio je Obama.

Dodao je da će državni sekretar SAD John Kerry posveti vrijeme i energiju u pokušaju da dvije strane približi jednu drugoj.

Obama je došao u Ramalu sa porukom da želi da sasluša svoje sagovornike i da ne donosi nikakvu novu mirovnu inicijativu.

Abas je rekao da su njih dvojica imali "dobar i koristan" razgovor. Obama je u srijedu došao u prvu posjetu Izraelu, gdje je neočekivano toplo dočekan i odmah iskazao snažnu podršku jevrejskoj državi. Analitičari, navodi BBC, kažu da Palestinci nisu ni imali velika očekivanja od ove posjete.

Na konferenciji u Jerusalimu, Obama je rekao centralni element osiguranja trajnog mira na Bliskom istoku "mora biti jaka i sigurna jevrejska država, uz suverenu i nezavisnu palestinsku državu".

Protest Palestinaca

Protest Palestinaca tokom Obamine posjete Zapadnoj obali, 21. mart 2013.
Protest Palestinaca tokom Obamine posjete Zapadnoj obali, 21. mart 2013.
U četvrtak ujutro izraelski su zvaničnici saopštili da su dvije rakete ispaljene iz Gaze na jug Izraela, ali nije bilo izvještaja o žrtvama ili povrijeđenima. Još su dvije rakete ispaljene iz Gaze navodno pala u samoj Gazi.

Palestinski je predsjednik osudio “nasilje protiv civila, bez obzira sa koje strane dolazilo, uključujući i raketiranje”, saoštila je Abasova kancelarija.

Palestinski demonstranti u četvrtak su mahali rukama i pokazivali negativne poruke u pravcu helikoptera kojim je Obama doputovao u Ramalu, optužujući ga da "drži stranu Izraelu".

Oko 150 demonstranata uzvikivalo je antiameričke parole i slogane u kojima su rekli da im je potrebno naoružanje, a ne "saradnja sa CIA-om".

Veći dio Ramale bio je blokiran tokom Obamine petosatne posjete. Ulicama su patrolirale stotine naoružanih pripadnika obezbjeđenja i policajaca.

"Iznenadio nas je sinoćnjim govorom u kojem je laskao Izraelu i pričao o njegovoj bezbjednosti. A šta je sa nama? Za nas nema mjesta u njihovoj arogantnoj proizraelskoj politici", izjavio je 26-godišnji Husein Šudžaja, učesnik protesta.

Drugi Palestinci kažu da se ova Obamina posjeta ne razlikuje od dolazaka njegovih prethodnika.

"Oni dođu i odu, a ništa se ne promijeni", izjavio je 23-godišnji Mohamed Mohamed.
XS
SM
MD
LG