Dostupni linkovi

SAD optužuju kineske hakere za upad u podatke federalnih uposlenika


Ilustracija

Američke vlasti optužuju kineske hakere za „masovni upad“ u kompjutersku mrežu oko četiri miliona službenika, bivših i sadašnjih. Kineska ambasada u Washingtonu je upozorila da ne treba ishitreno donositi nikakve zaključke.

Nakon što je članica senatskog obavještajnog Odbora Susan Collins izjavila da iza upada stoje kineski hakeri, portparol kineske Ambasade u SAD Zu Hai-kuan je izjavio da su ovakve optužbe "netačne i kontraproduktivne".

U kompjuterima koji su napadnuti, u Personalnoj službi koja izdaje sigurnosne dozvole i sastavlja evidenciju svih saveznih i lokalnih državnih zaposlenika, pohranjeni su podaci sa opisom radnih zadataka, ocjenom rada i kursevima koje su zaposleni pohađali.

Susan Collins je ovaj upad okarakterizirala kao „još jedan u nizu pokazatelja da stranci mogu uspješno upasti u američki sistem i doći do sigurnosnih podataka“.

Kongresmen Adam Schiff poziva nadležne da pojačaju zaštitu cijele savezne kompjuterske mreže, najsavremenijim mogućim programima.

"Upadi hakera, kriminalaca, terorista, pa čak i nekih državnih uposlenika, jedan je od najvećih izazova s kojima se svakodnevno susrećemo. A naše baze podataka opasno kasne sa sistemom odbrane“, kazao je Schiff.

U martu 2014 kineski su hakeri već pokušali upad u Personalnu službu, ali su na vrijeme spriječeni. Za razliku od upada 2006.godine kada su u Ministarstvu trgovine pokupili osjetljive lične podatke, zbog čega je stotine zaposlenih moralo biti promijenjeno.

Kompjuterska mreža Američke vlade napadnuta je i u novembru prošle godine kada je kompromitirano 25000 dokumenata uposlenika Ministarstva domovinske sigurnosti (Homeland security).

Ovaj posljednji upad najveći je do sada, jer su kompromitirani podaci blizu četiri miliona zaposlenih na raznim nivoima vlasti u SAD.

Personalna služba sada kontaktira sve ljude na koje može utjecati otkrivanje informacija, pošto bi ti ljudi mogli biti meta nekim drugim obavještajnim službama.

XS
SM
MD
LG