Dostupni linkovi

SAD optužuju iranskog operativca za zaveru za ubistvo bivšeg savetnika Bele kuće


Džon Bolton je bio savetnik za nacionalnu bezbednost tadašnjem predsedniku Donaldu Trampu, a takođe je bio i ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama

Američko ministarstvo pravde optužilo je pripadnika elitnog iranskog Korpusa garde islamske revolucije (IRGC) u vezi sa navodnom zaverom za ubistvo bivšeg savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

Ministarstvo pravde je u saopštenju koje je izdalo 10. avgusta, iznelo optužbe protiv Šahrama Poursafija, takođe poznatog kao Mehdi Rezaji, iz Teherana.

Ministarstvo je saopštilo da je Poursafi "pokušao da plati pojedincima u Sjedinjenim Državama 300.000 dolara za izvršenje ubistva" bilo u Vašingtonu ili u susednoj američkoj državi Merilend.

Tužioci su rekli da je zavera verovatno bila odmazda za napad dronom iz januara 2020. u kojem je ubijen Kasem Sulejmani, koji je bio šef elitnih snaga IRGC-a.

Bolton, koji je bio savetnik za nacionalnu bezbednost tadašnjem predsedniku Donaldu Trampu, a takođe je bio i ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama, zahvalio je FBI-u i Ministarstvu pravde na njihovom radu na razvoju slučaja.

"Iako se sada mnogo toga ne može rećii javno, jedna stvar je neosporna: iranski vladari su lažovi, teroristi i neprijatelji Sjedinjenih Država", naveo je on u saopštenju koje je podelio na Tviteru.

XS
SM
MD
LG