Dostupni linkovi

Oliver Stone: Optužbe protiv Trumpa su 'smešne'


Režiser Oliver Stoun na Venecijanskom filmskom festivalu, 5. septembar 2020.
Režiser Oliver Stoun na Venecijanskom filmskom festivalu, 5. septembar 2020.

Američki režiser Oliver Stoun (Stone) izjavi je da su pravni postupci protiv Donalda Trampa (Trump) "svi politički" i da je bivši američki predsednik žrtva "pravno ratovanja" (lawfare) kada se krivično gonjenje koristi da ućutka političke ličnosti.

"Skoro 100 optužnica protiv tog tipa... to je smešno", rekao je Stoun za AFP.

"To je sve politički. Oni žele da ga strpaju iza rešetaka, ali neće moći", dodao je on.

Sedamdesetsedmogodišnji režiser filmova "JFK", "Platon", The Doors" i "Natural Born Killers) rekao je da neće glasati za Trampa na predsedničkim izborima u SAD u novembru.

Stoun je rekao da su "svi skorumpirani", navodeći kao primere Rusiju, Tursku i SAD. "Korupcija je način života, ali oni sada od nje prave političko pitanje".

Dodao je neće glasati ni za aktuelnog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden). "Nikad za Bajdena, jer je Bajden ratni huškač", rekao je Stoun, koji je vijetnamski veteran.

Stoun je govorio za AFP u utorak tokom putovanja u Pariz gde promoviše svoj dokumentarni film o nuklearnoj energiji, "Nuklearno sada".

On je rekao da je mnogo razmišljao o pojmu "pravno ratovanje" pošto je nedavno završio film o brazilskom predsedniku Luizu Inasiu Luli da Silvi (Luiz Inacio Lula da Silva) koji je bio zatvoren 2018. zbog optužbi za korupciju i pranje novca nakon nekoliko godina na vlasti.

Optužbe protiv Lule su oborene pošto je istraga utvrdila da je sudija bio pristrasan, a Lula je prošle godine ponovo izabran za predsednika.

Stoun se često fokusirao na latinoameričke levičarske lidere i uradio je tri dokumentarna filma o pokojnom kubanskom lideru Fidelu Kastru (Castro) i jednim od njegovih prijatelja venecuelanskom lideru Ugu Čavezu (Hugo Chavez(, koji je umro 2013.

Lula, Kastro i Čavez su svi "humanisti", rekao je on.

"Svi su sjajni. Svi su originalni, čine najbolje što mogu za svoju zemlju. Mislim da je Čavesa motivisala ljubav prema zemlji. Takođe i Kastra", rekao je Stoun,

Stoun je često kritikovao kao teoretičar zavere zbog svojih stavova o američkoj spoljnoj politici i ubistvu Džona Kenedija (John F. Kennedy), iznesenih u "JFK" i pratećem dokumentarcu.

Takođe je 2017. godine snimio "Putinove intervjue" (The Putin Interviews), koje je Njujork tajms (The New York Times) opisao kao "ponizne" i "sramno velikodušne" prema ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Oliver Stoun tokom intervjua s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Moskva, jul 2019.
Oliver Stoun tokom intervjua s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Moskva, jul 2019.

Kontroverzni režiser je takođe učestvovao u filmu o bivšem autoritarnom lideru Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu, navodi istraga Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), globalne mreže istraživačkih novinara, i kazahstanskog portala Vlast.kz.

Prema tim navodima Fondacija pod kontrolom Nazarbajeva platila je najmanje pet miliona dolara za dokumentarac iz 2021. godine koji nastoji da opere imidž autoritarnog lidera, a centralno mesto u tom projektu ima dugački intervju s Nazarbajevim koji je uradio Stoun.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG