Dostupni linkovi

Pomoćnik državnog sekretara SAD podržao put BiH u EU i rad visokog predstavnika


Na sastanku s O'Brienom predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila nadu u otpočinjanje pregovora s EU u martu.
Na sastanku s O'Brienom predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila nadu u otpočinjanje pregovora s EU u martu.

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i euroazijska pitanja James O’Brien u Sarajevu nakon susreta sa najvišim bh zvaničnicima istaknuo je nepokolebljivu predanost SAD suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

"Naglasio je potporu Sjedinjenih Američkih Država integraciji BiH u euroatlantske institucije i ohrabrio čelnike da usvoje reforme koje ispunjavaju međunarodne standarde potrebne da se to postigne", stoji u saopštenju Ambasade.

O'Brien se susreo sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućomVijeća ministara BiH Borjanom Krišto, te ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, kako je saopšteno iz njenog kabineta, tokom sastanka je istakla kako je Vijeće ministara BiH snažno opredijeljeno za ispunjavanje nužnih reformi za integriranje u Europsku uniju jer je to prije svega interes svih nas u Bosni i Hercegovini.

"Samo kroz otvoreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka od strane institucija i tijela vlasti BiH te poštivanjem ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim razinama vlasti možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet BiH i provedbu nužnih reformi", navela je Krišto u saopštenju.

Informirala je O'Briena i o tome da je Vijeće ministara u parlamentarnu proceduru uputilo 13 nacrta zakona, od čega osam iz evropske agende, te istakla kako se nada da će u martu BiH otvoriti pregovore sa EU.

O'Brien: Potrebno suzbiti huškačku retoriku u BiH

Kako je na mreži X saopšto Konaković, na sastanku je naglašeno kako SAD "snažno podržavaju put BiH prema Evropskoj uniji (EU), teritorijalni integritet i suverenitet" zemlje.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović nakon sastanka je kazao kako posjete NATO zvaničnika i O'Briena predstavljaju ozbiljnu poruku i jasan signal, tim prije što su SAD izrazile punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

"Naglasio sam da traje otvoreni udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak. Cilj separatista je da razbiju dvije ključne institucije predviđene Dejtonom i takvoj politici ćemo pružiti otpor sa saveznicima", kazao je Bećirović u obraćanju na svojoj zvaničnoj stranici.

Susret s članovima Predsjedništva BiH
Susret s članovima Predsjedništva BiH

Prije sastanaka sa državnim zvaničnicima O'Brien se susreo sa sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

Kako je na mreži X saopštila Ambasada SAD-a u BiH, razgovarali su o najhitnijim izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, uključujući izborni integritet.

O'Brien potvrdio snažnu potporu SAD visokom predstavniku i njegovom korištenju Bonskih ovlasti, Sarajevo 2. februar 2024.
O'Brien potvrdio snažnu potporu SAD visokom predstavniku i njegovom korištenju Bonskih ovlasti, Sarajevo 2. februar 2024.

Pomoćnik državnog sekretara ponovno je potvrdio snažnu potporu SAD visokom predstavniku i njegovom korištenju Bonskih ovlasti za "provedbu i odbranu Daytonskog mirovnog sporazuma, potporu BiH i njezinim institucijama, kao i osiguravanje funkcionalnosti tih institucija", te "suzbijanje huškačke retorike i djelovanja usmjerenih na njihovo potkopavanje".

State department je prethodno saopštio da će njegova posjeta naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine i potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje.

Tokom obraćanja u German Marshall Fund-u u Washingtonu 25. januara izjavio da, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, "pojedini lideri imaju koristi od nestabilnosti."

O 'Brien je kazao i da lideri u Bosni i Hercegovini priznaju da moraju biti bolji u rješavanju određenih pitanja, te da je to prava promjena u odnosu na period od prije četiri ili pet godina.

O’Brian je funkciju pomoćnika državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove preuzeo u oktobru prošle godine od Dereka Cholleta.

Ranije je bio na poziciji koordinatora za politiku sankcija State Departmenta.

XS
SM
MD
LG