Dostupni linkovi

SAD i Nemačka postigle sporazum o gasovodu Severni tok 2


Vašington i Berlin objavili su 21. jula da su postigli koji će omogućiti završetak kontroverznog ruskog gasovoda Severni tok 2, bez uvođenja novih američkih sankcija Nemačkoj i Rusiji.

Sjedinjene Države i Nemačka su se sporazumom obavezale da će se suprotstaviti svakom ruskom pokušaju upotrebe gasovoda kao političkog oružja, prenela je agencija AP.

Takođe, složili su se da podrže Ukrajinu i Poljsku, koje se oštro protive sporazumu strahujući da će gasovod, kojim će ruski prirodni gas stizati do Nemačke, ugroziti energetsku bezbednost Evrope.

"SAD i Nemačka nepokolebljivo podržavaju ukrajinski suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i izabrani evropski put", saopštili su 21. jula Vašington i Berlin u zajedničkoj izjavi upozoravajući Rusiju da "ne zloupotrebljava Severni tok 2 za postizanje agresivnog političkog cilja upotrebom energije kao oružja".

Severni tok 2, koji se sastoji od dva paralelna cevovoda koji se protežu na 1.230 kilometara duž Baltičkog mora, dizajniran je da preusmeri ruski prirodni gas ka Nemačkoj oko Ukrajine i Poljske, potencijalno lišavajući Kijev dve milijarde dolara tranzitne takse godišnje.

Kritičari takođe kažu da projekat podriva nacionalnu bezbednost Ukrajine, tvrdeći da bi Rusija mogla agresivnije da deluje prema svom susedu ako se ne oslanja na nju u tranzitu prirodnog gasa.

"Ako Rusija pokuša da koristi energiju kao oružje ili počini dalje agresivne radnje protiv Ukrajine, Nemačka će preduzeti mere na nacionalnom nivou i zalagati se za delotvorne mere na evropskom nivou, uključujući sankcije, kako bi se ograničili ruski energetski izvozni kapaciteti u Evropu", navodi se u saopštenju Vašingtona i Berlina.

Nemačka će imenovati specijalnog izaslanika za pregovore o desetogodišnjem produžetku trenutnog ruskog sporazuma o tranzitu sa Ukrajinom, koji ističe krajem 2024. godine, dodaje se u saopštenju.

Američko-nemački sporazum takođe traži osnivanje "Zelenog fonda" vrednog milijardu dolara za podršku ukrajinskoj i poljskoj energetskoj industriji i bezbednosti. Prema sporazumu, fondom će upravljati Nemačka i odmah će obezbediti 175 miliona dolara. Fond će nastojati da promoviše upotrebu obnovljive energije u Ukrajini.

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je ranije tokom dana telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o sporazumu.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozdravio je postizanje sporazuma.

"Laknulo mi je što smo pronašli konstruktivno rešenje za Severni tok 2 sa Sjedinjenim Državama. Pomoći ćemo Ukrajini da izgradi zeleni energetski sektor i zalagaćemo se za obezbeđivanje tranzita gasa kroz Ukrajinu u narednoj deceniji", naveo je Mas.

Ukrajina poziva EU i Nemačku na konsultacije

Kijev je zvanično inicirao konsultacije sa Evropskom unijom i Nemačkom o Severnom toku 2, za koji smatra da ugrožava ukrajinsku bezbednost i krši princip diverzifikacije Energetske zajednice, izjavio je 21. jula ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je na Twitteru napisao da su note u Brisel i Berlin već poslate.

Predsednik ukrajinske državne kompanije za naftu i gas Naftogaz Jurij Vitrenko izjavio je za agenciju Reuters da bi Ukrajini trebalo dati članstvo u NATO-u kao garanciju bezbednosti jer, kako je naveo, "Rusija koristi Severni tok 2 kao geopolitičko oružje protiv Ukrajine i čitavog regiona".

SAD su se dugo protivile projektu Severni tok 2 i pokušavale da spreče njegovu realizaciju.

Sporazum sa Nemačkom kritikovali su i republikanci i demokrate u SAD.

"Severni tok 2 će ojačati Rusiju, potkopati američki nacionalni interes i ugroziti bezbednost Ukrajine - ključnog američkog saveznika", objavio je na Twitteru republikanski senator Rob Portman.

Demokrata Marci Kaptur izjavila je dan ranije kada je sporazum nezvanično najavljen da "Kongres mora da odbije bilo koji sporazum koji ne uspe da zaštiti transatlantsku bezbednost i suverenitet Ukrajine".

Vašington je dugo tvrdio da će Severni tok 2 ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja gasovoda je sada blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Nemačkom, preneo je AP.

"Severni tok 2" je izvesno vreme ove godine bio predmet intenzivne debate američkih i nemačkih zvaničnika, i glavna tema prošlonedeljnog sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel u Beloj kući.

Merkel podržava projekat, a Bajden je ukazao da bi kažnjavanje Nemačke zbog te podrške bilo kontraproduktivno za šire američke interese.

Uprkos tome, i Bajednova administracija smatra gasovod pretnjom energetskoj bezbednosti Evrope i uvela je sankcije nekim entitetima uključenim u njegovu izgradnju.

Međutim, Bajden je nedavno izazvao oštre reakcije mnogih članova Kongresa SAD, i demokrata i republikanaca, i razočarao Poljsku i Ukrajinu, jer je od sankcija izuzeo nemačku kompaniju koja učestvuju u projektu "Severni tok 2".

U danu kada je objavljena vest o sporazumu, Bela kuća saopštila je da će se američki predsednik sastati sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim 30. avgusta u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG