Dostupni linkovi

SAD podržavaju plan o zajedničkim evropskim snagama


Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin)
Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin)

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) pozdravio je planove za jačanje evropske odbrane, rekavši da ona dopunjuje zapadni bezbednosni savez, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Predvođena Francuskom, Evropska unija nastavlja sa planovima za zajednički razvoj oružja i stvaranje snaga koje bi mogle da intervenišu u krizama.

Neke evropske zemlje istakle su da je haotično povlačenje iz Avganistana predvođeno SAD naglasilo potrebu EU za većom „strateškom autonomijom“, dok druge tvrde da će joj i dalje biti potrebna podrška američke armije.

Sve veće vojno prisustvo Rusije dodatno je povećalo potrebu za sinergijom između EU i NATO-a.

„Voleli bismo da vidimo inicijative koje su komplementarne onome što NATO radi“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare tokom samita Severnoatlantskog saveza u Briselu 22. oktobra.

On je dodao da alijansa mora da stvori „verodostojno odvraćanje i odbranu“. Ostin je takođe rekao da su evropska i američka strategija u Indo-Pacifiku u skladu sa izazovima koje predstavlja vojni uspon Kine.

Francuski predsednik Emanuel Makron je zbog stvaranja novog indo-pacifičkog bezbednosnog saveza između Australije, SAD i Velike Britanije – poznat kao AUKUS zbog koga je raskinut veliki sporazum o snabdevanju Australije francuskim podmornicama – ponovo naglasio važnost jačanja evropskih odbrambenih kapaciteta.

XS
SM
MD
LG