Dostupni linkovi

SAD obeležavaju nacionalni dan Belorusije, podsećajući na odmazde i nedostatak slobode za protivnike vlade


Policija koristi vodeni top protiv demonstranata na mitingu u Minsku posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. na kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu uprkos tvrdnjama opozicionih lidera da su glasanja nameštena.
Policija koristi vodeni top protiv demonstranata na mitingu u Minsku posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. na kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu uprkos tvrdnjama opozicionih lidera da su glasanja nameštena.

Američki Stejt department obeležio je Dan državnosti Belorusije, uputivši "najtoplije želje" narodu te zemlje, ali podsetivši svet da ostaju u teškim uslovima koje je nametnuo autoritarni lider Aleksandar Lukašenko, sa stotinama političkih zatvorenika koji su i dalje iza rešetaka.

"U ime Sjedinjenih Američkih Država, upućujem svoje najtoplije želje narodu Belorusije, gde god da se njegovi pripadnici nalazili“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken u izjavi od 3. jula.

Međutim, "iako je to prilika da se proslave teško stečene slobode, Belorusi i dalje nisu u stanju da odrede budućnost svoje zemlje ili da izraze svoje stavove bez straha od oštre odmazde", dodao je. "Drugu godinu zaredom, previše beloruskih porodica obeležiće ovaj Dan nezavisnosti odvojene od svojih najmilijih, jer je više od 1.200 političkih zatvorenika u zatvorima zbog pokušaja da ostvare slobode koje bi ovaj dan trebalo da simbolizuje", poručio je.

Belorusiju je zahvatio talas protesta protiv rezultata predsedničkih izbora u avgustu 2020. koji su doneli pobedu Lukašenku uprkos tvrdnjama opozicionih lidera da je glasanje namešteno. Mnogi beloruski opozicioni lideri su uhapšeni ili primorani da napuste zemlju, dok je Lukašenko odbio da pregovara sa opozicijom.

Sjedinjene Države, Evropska unija i nekoliko drugih zemalja odbile su da priznaju Lukašenka kao pobednika na izborima i nametnule su nekoliko rundi sankcija njemu i njegovom režimu, navodeći kao razlog izbornu prevaru i brutalnu policijsku akciju.

Zapadne nacije su takođe pogodile Belorusiju, kao i njenog bliskog saveznika Rusiju, sa sve većom listom finansijskih sankcija kao odgovor na rat Kremlja protiv Ukrajine i napore Belorusije da pomogne ruskoj invaziji.

XS
SM
MD
LG