Dostupni linkovi

SAD traže od Kosova i Srbije da ozbiljno shvate obaveze iz Sporazuma o normalizaciji


Ilustrativna fotografija. Zastava Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na zgradi Kongresa u Vašingtonu.
Ilustrativna fotografija. Zastava Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na zgradi Kongresa u Vašingtonu.

Sjedinjene Američke Države (SAD) traže od Kosova i Srbije da ozbiljno shvate svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa, izjavio je 13. septembra za Radio Slobodna Evropa portparol američke ambasade u Prištini.

Među obavezama, kako je navedeno, je i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Tražimo od Kosova i Srbije da ozbiljno shvate svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji, koji su postigli ranije ove godine, i da krenu napred u postojećim i prethodnim obavezama dijaloga i Ohridskog sporazuma, uključujući uspostavljanje Zajednica opština sa srpskom većinom“, rekao je portparol američke ambasade.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 14. septembra u Briselu, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa pod okriljem Evropske unije (EU).

Ambasada je saopštila da SAD nastavljaju da "snažno podržavaju dijalog kojim posreduje EU kao način za postizanje mirnih i produktivnih odnosa između Kosova i Srbije".

Kurti i Vučić će, prema najavljenom dnevnom redu, razgovarati o primeni Sporazuma ka normalizaciji odnosa i aktuelnim pitanjima.

Kosovo i Srbija su ovaj sporazum postigli u februaru u Briselu, dok su u martu u Ohridu dogovorili aneks za njegovu primenu.

Sporazum od 11 članova ne uključuje međusobno priznanje na kome insistira Kosovo, ali zahteva od Kosova i Srbije da prihvate dokumenta i simbole jedni drugih, uključujući pasoše, diplome i registarske tablice.

Susret Kurtija i Vučića 14. septembra biće osmi po redu. U proteklih sedam sastanaka nisu potpisali nijedan sporazum, uključujući i onaj o normalizaciji u februaru, koji je postignut samo usmeno.

"Konstruktivno angažovanje i napori u dobroj veri Kosova i Srbije doneće trajne koristi građanima, uključujući ekonomski rast i obezbediće dugoročnu regionalnu stabilnost", rekao je portparol američke ambasade.

Kurti je nekoliko dana pre sastanka u Briselu razgovarao sa izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar) "o važnosti brze i potpune primene Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa".

U međuvremenu, u intervjuu za Glas Amerike, Eskobar je 13. septembra rekao da nije dobio nikakva od Kurtija da je posvećen primeni sporazuma o normalizaciji i njegovog aneksa.

XS
SM
MD
LG