Dostupni linkovi

Predstavnički dom SAD usvojio zakon o potrošnji kako bi sprečio delimičnu blokadu vlade


Zgrada Kongresa SAD, Vašington, 30. novembar 2023.
Zgrada Kongresa SAD, Vašington, 30. novembar 2023.

Predstavnički dom SAD, pod kontrolom republikanaca, usvojio je u sredu zakon kojim se finansira široki deo savezne vlade tokom fiskalne godine koja je počela u oktobru, dok je pretila još jedna delimična blokada vlade.

Predlog zakona, nakon što je u Predstavničkom domu odobren sa 339 glasova za i 85 protiv, od čega su 83 republikanci, sada ide u Senat. Rok za usvajanje je petak u ponoć kada ističe privremeno finansiranje za nekoliko federalnih agencija.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson (Mike Johnson) morao je da se osloni na podršku manjinskih demokrata da bi se usvojio veliki zakon. Otkako je postao predsedavajući 25. oktobra, Džonsonu je bilo teško da vlada zbog tanke većine od 219 republikanca prema 213 demokrata.

Njegov rad je dodatno otežavala grupa tvrdih konzervativaca koji su protivili republikanskom liderstvu nizom zakona, uključujući i neke za finansiranje redovnih vladinih operacija, kao i hitnu pomoć za nastavak pomoći Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Članovi krajnje desnog Slobodarskog kokusa (Freedom Caucus) u Predstavničkom domu tražili su od kolega republikance da se usprotive zakonu, navodeći da će se njime "poništiti" ograničenja potrošnje usvojena prošlog juna i "uticati na skoro svaki prioritet republikanske politike".

Ta grupa želi znatno dublje rezove u potrošnji – dok se nacionalni dug približava iznosu od 34,5 hiljade milijardi dolara – što je malo verovatno da će biti odobreno u Senatu ili da će dobiti potpis predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Usvojeni paket u vrednosti od 460 milijardi dolara će omogućiti novac do kraja godine za ministarstva poljoprivrede, pravde, transporta, kao i stanovanja i urbanog razvoja. Takođe utičke na građevinske projekte u vojnim bazama i negu veterana.

Poslanici takođe pregovaraju o drugom paketu od šest zakona, uključujući o odbrani, u nastojanju da se obezbedi finansiranje za sve federalne agencije pre isticanja roka 22. marta.

Izvori: Reuters, AP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG