Dostupni linkovi

Od Kongresa se traži podizanje granice zaduživanja SAD


Trenutni federalni dug je 28.400 milijardi dolara, a SAD su gotovo jedina zemlja na svetu koja je decenijama nametala granicu do koje vlada može da se zadužuje ili ju je povremeno ukidala do određenog datuma.

Ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorila je u Kongresu da će vlada 18. oktobra verovatno ostati bez novca za plaćanje prispelih obaveza ako se ne podigne granica do koje država može da se zadužuje, piše Glas Amerike.

Ako Kongres ne izglasa podizanje granice zaduživanja do određene sume ili datuma, u ministarstvu očekuju da će država na raspolaganju "imati veoma ogranične resurse, koji će biti iscprljeni" nakon naredne tri sedmice, rekla je Jelen.

Senat u ponedeljak nije usvojio zakonske predloge koji bi omogućili vladi da nastavi da se zadužuje i sprečili delimično zatvaranje vladinih službi na početku ključne sedmice za zakonodavnu agendu administracije predsednika Džoa Bajdena, o kojoj se raspravlja u duboko podeljenom Kongresu, navodi Glas Amerike.

Trenutni federalni dug je 28.400 milijardi dolara, a SAD su gotovo jedina zemlja na svetu koja je decenijama nametala granicu do koje vlada može da se zadužuje ili ju je povremeno ukidala do određenog datuma.

Kongres je uvek podizao granicu zaduživanja, ili ju je ukidao na određeni period, da bi osigurao da SAD mogu da isplate svoje dugove i time spreče svetsku finansijsku krizu koju bi izazvala najveća ekonomija.

Cilj dugoročnog zaduživanja je da se plate mere koje su tokom godina usvajane u Kongresu, uključujući i pomoć za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa, koju su podržali i republikanci i demokrate.

Republikanski senatori su u ponedeljak uveče glasali protiv podizanja granica zaduživanja, pa demokrate moraju da razmatraju druge načine da obezbede da vladine agencije budu otvorene posle četvrtka i da podignu granicu zaduživanja pre nego što vlada, kako se očekuje, dođe u situaciju da ne može da vraća dugove. Protiv predloga je bilo 50 senatora, dok je 48 bilo za.

Demokrate imaju tesnu većinu u oba doma Kongresa, ali su za usvajanje većine zakonskih predloga u Senatu potrebni glasovi 60 od 100 senatora.

XS
SM
MD
LG