Dostupni linkovi

Policija Kapitola privela muškarca osumnjičenog za posed oružja


Policijska patrola na Kapitolu 19. avgusta 2021. godine
Policijska patrola na Kapitolu 19. avgusta 2021. godine

Policija Kapitola saopštila je da je uhapsila muškarca koji je imao više noževa u svom kamionetu parkiranom u blizini Demokratskog nacionalnog komiteta, sedišta Demokratske stranke u Vašingtonu.

Muškarac star 44 godine iz američke države Kalifornija, uhapšen je zbog sumnje da je posedovao zabranjeno oružje, preneo je Rojters saopštenje policije.

Navedeno je da su pripadnici policije Kapitola u blizini sedišta Demokrata primetili kamionet bez registarskih tablica, sa nacističkim kukastim krstom i simbolima belih supremasista. U kamionetu su policajci videli bajonet i mačetu.

"(Osumjičeni) je policajcima rekao da je u patroli i govorio je o ideologiji belih supremasista", navodi se u saopštenju.

Rojters navodi da je do ovog incidenta došlo uoči najava da će se u subotu okupiti pristalice optuženih za učešće u napadu na Kapitol. Do smrtonosnih nereda na Kapitolu došlo je 6. januara ove godine, a učesnici su bili pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, koje su želeli da spreče potvrdu pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

U januaru ove godine, Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo za domovinsku bezbednost (DHS) naveli su da domaći ekstremisti, a posebno beli supremasisti, predstavljaju pretnju po bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG