Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije iranskim kompanijama posle raketnih napada


Zgrade oštećeno u raketiranju, Irbil, 13. mart 2022.

Sjedinjene Američke Države uvele su 30. marta sankcije iranskim kompanijama nakon niza napada balističkim projektilima na ciljeve u Iraku i Zalivu.

SAD i susedi Irana okrivljuju tu zemlju za napad na Irbil u Iraku 13. marta i za više raketnih napada na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate od strane jemenskih pobunjenika koje podržava Iran.

Čak i dok SAD vode indirektne pregovore sa Iranom o obnavljanju ograničenja iranskog nuklearnog programa, nastavićemo sa kaznama za one koji su uključeni u proizvodnju iranskih balističkih projektila, rekao je američki podsekretar za finansije Brian Nelson.

"Takođe ćemo raditi sa drugim partnerima u regionu kako bismo Iran pozvali na odgovornost za postupke, uključujući grubo kršenje suvereniteta njegovih suseda", naveo je Nelson u saopštenju.

Ministarstvo finansija je saopštilo da su sankcije usmerene na jednu osobu i njegove kompanije, koje su pomogle u nabavci materijala za pogonsko raketno gorivo.

Sankcije su odobrene postojećom izvršnom uredbom koja cilja proizvođače i pristalice oružja za masovno uništenje.

Sankcije omogućavaju SAD da blokiraju imovinu sankcionisanih osoba i entiteta i da krivično gone sve koji posluju sa njima.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su u ratu protiv boraca Huti koje podržava Iran i koji su zauzeli veći deo severnog Jemena.

Iranska Revolucionarna garda preuzela je odgovornost za napad na Irbil 13. marta i navela je da je ciljala tamošnji izraelski strateški centar.

XS
SM
MD
LG