Dostupni linkovi

SAD nastoje da ubede Indiju da osudi rusku invaziju


Indijski premijer Narendra Modi tokom govora u Kongresu SAD 2016. godine

Sjedinjene Države razgovaraju sa Indijom o njenom stavu o ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekla je u petak portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki, pošto Nju Delhi tek treba da jasno osudi napad ruskih snaga.

„Nastavljamo da se angažujemo sa Indijom“, rekla je Psaki novinarima.

U četvrtak, na pitanje novinara o stavu Nju Delhija, predsednik Džo Bajden je priznao: „Nismo to u potpunosti rešili,” podseća AFP.

U telefonskim razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u četvrtak, indijski premijer Narendra Modi pozvao je na „trenutni prekid nasilja“, saopštila je njegova kancelarija – ali nije eksplicitno osudio vojnu operaciju Moskve.

Indija istorijski imala bliske veze sa Rusijom, a Moskva je glavni dobavljač oružja toj južnoazijskoj državi.

Indija je u petak bila uzdržana tokom glasanja u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji u kojoj se navodi da grupa zemalja „najoštrije žali” zbog „agresije” Rusije protiv Ukrajine i zahteva momentalno povlačenje njenih trupa.

Uprkos višemesečnim naporima Vašingtona da konsoliduje svoje saveze u azijsko-pacifičkom regionu, Bajden tek treba da u potpunosti pridobije Nju Delhi za obećanje da će Putina učiniti „parijom na međunarodnoj sceni“.

Bajdenova administracija posebno želi da udahne novi život takozvanom diplomatskom „quadu“ – Australiji, Indiji, Japanu i Sjedinjenim Državama – kako bi otupila kinesku moć koja se širi u regionu, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG