Dostupni linkovi

SAD i Rusija: Slučaj Snowden rješavati odvojeno od ostalih tema


Jednogodišnje odobrenje za azil Edwardu Snowdenu na kompjuterskom monitoru
Odbjegli američki obavještajni analitičar Edward Snowden je na slobodi. Ruske su vlasti odlučile odobriti mu azil na godinu dana. Bijela kuća je iznimno razočarana odlukom Moskve.

I dok Edwardov otac iz Sjedinjenih država poručuje da je sretan što mu je sin na slobodi, te da je izabrao državu u kojoj će biti siguran, portparol Bijele kuće Jay Carney je rekao kako se preispituje planirani ljetni sastanak predsjednika Baracka Obame s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Portparolka State Departmenta Marie Harf objasnila je novinarima ovu Carney-jevu primjedbu.

"Širok je spektar pitanja o kojima naša vlada razgovara s Rusima. Tu su, kao što znate, Afganistan, iranske sankcije i drugo. Ponekad nismo saglasni oko nekih pitanja. Ovo o čemu je govorio kolega iz Bijele kuće, stvar je oko koje smo potpuno razočarani. U svjetlu akcije koju je Moskva poduzela, prisiljeni smo razmišljati kakvi su nam odnosi, da li samit ima uopšte smisla", pojasnila je ona.

Harf je kazala da američki dužnosnici nisu bili unaprijed obaviješteni o ruskoj odluci da će Snowdenu dodijeliti azil. Istakla je međutim da će Washington i Moskva nastaviti zajednički raditi na pitanjima koji su u interesu obiju zemalja.

"Mislim da smo i mi i predsjednik Putin vrlo odlučni u tome da spriječimo negativan utjecaj posljednjih dešavanja na naše bilateralne odnose. Prije svega zbog pitanja na kojima zajedno radimo, kao Afganistan ili smanjene nuklearnog naoružanja. Objema stranama je jasno da se slučaj Snowden mora rješavati odvojeno od svih ostalih zajedničkih tema. To je, rekao sam već, uistinu razočaravajući korak. "

Snowdenov advokat Anatolij Kučerena saopštio je u četvrtak da je Snowden napustio tranzitnu zonu aerodorma Šeremetjevo i da je službeno ušao u Rusiju.

Nije naveo novu adresu odbjeglog obavještajnog analitičara jer bi to bilo opasno pošto je trenutno Snowden najtraženiji čovjek na svijetu.

Azil dodijeljen na godinu, može biti produžen na neograničeno vrijeme, a Snowden sada ima pravo tražiti i rusko državljanstvo.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG