Dostupni linkovi

Uzajamne optužbe tokom zasjedanja UN o Siriji


Stradanje sirijske Dume
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Stradanje sirijske Dume

Napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Duma u Istočnoj Guti, bio je glavna je tema noćašnjeg sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Američka ambasadorka Niki Hejli rekla je da Rusija na svojim rukama ima "krv sirijske dece".

- Istorija će pamtiti ovo kao momenat kada je Savjet bezbjednosti ili obavio sopstvenu dužnost ili pokazao krajnji i potpuni neuspeh u zaštiti naroda Sirije. Bilo kako bilo, SAD će odgovoriti, kazala je Hejli.

Rusija je upozorila na "teške posledice" u slučaju zapadnih vazdušnih udara na Siriju.

"Pozivamo zapadne zemlje da napuste ratobornu retoriku", rekao je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

Francuska je s druge strane okrivila Rusiju, tvrdeći da je napad u Dumi izveden uz "prećutnu ili eksplicitnu" saglasnost Rusije.

Inače, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je zasijedao na zahtjev i Rusije i SAD nakon smrtonosnog hemijskog napada u Siriji i upozorenja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će “velika cijena biti plaćena” zbog napada.

Predsjednik Donald Trump najavio je da će SAD u narednih 48 sati donijeti “veliku odluku” u vezi sa Sirijom, poslije napada hemijskim oružjem u subotu, za koji je optužen režim sirijskog predsednika Bashara al Assada.

"Takve slike se ne viđaju, koliko god su loše vijesti širom svijeta. Veoma pažljivo razmatramo tu situaciju, sastajemo se sa vojnim i ostalim zvaničnicima i u roku od 24 do 48 sati donijet ćemo neke velike odluke", poručio je Trump.

"Veoma smo zabrinuti što tako nešto može da se dogodi. Ovdje je riječ o čovječnosti i ne možemo dozvoliti da se to događa. Razmotrićemo taj varvarski čin i pokušavamo da tamo pošaljemo ljude, ali znate da je to teško, ne samo zato što je to područje pogođeno, već je i opkoljeno. Ako su nedužni, zašto ne dozvole ljudima da tamo dođu i to dokažu, jer kao što znate tvrde da nisu odgovorni za napad. Ako je u pitanju Rusija, Sirija, Iran ili svi zajedno, to ćemo utvrditi i brzo saznati odgovore", rekao je Trump.

Istovremeno su svjetske agencije u ponedeljak ujutru objavile da su Sirija i Rusija saopštile da su izraelski vojni avioni izveli raketni napad na sirijsku vazdušnu bazu.

Sirijski državni mediji su izvjestili da su rakete napale njihovu vazdušnu bazu u centru zemlje u blizini grada Homsa i da je ubijeno i ranjeno nekoliko ljudi. Prema podacima Opservatorije za ljudska prava stradalo je 14 osoba.

U toj bazi se, prema izvještajima, nalazi veliki kontigent ruskih snaga.

SANA je prvobitno objavila da sumnjaju da su napad na bazu Tajfur izvele SAD, ali su naknadno povukli tu tvrdnju.

Pentagon je u ponedjeljak rano ujutru objavio saopštenje u kojem se kaže da “u ovom trenutku, Ministarstvo odbrane ne izvodi vazdušne napade u Siriji”.

“U svakom slučaju, mi nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju i podržavamo tekuće diplomatske napore da one koji su u Siriji i drugdje upotrijebili hemijsko oružje, pozoveme na ogovornost,” navedeno je u saopštenju Pentagona.

Ruska vojska, koja pruža podršku snagama sirijskog predsjednika Bašara al-Asada je u međuvremenu saopštila da su dva izraelska ratna aviona F-15 izvela vazdušne napade na sirijsku bazu T-4, navela je agencija Interfax.

Vazdušna baza T-4
Vazdušna baza T-4

Napad je, prema ruskom Ministarstvu odbrane, izveden sa libanskog zračanog prostora, a sirijska vazdušna odbrana je, prema ovim navodima oborila pet od osam ispaljenih raketa.

Sirijski državni mediji potom su, prema vojnim izvorima objavili isti izvještaj.

Upitana ranije u vezi napada i eksplozija u ovoj vazdušnoj bazi, izraelska portparolka je odbila da komentariše, izvjestio je Reuters. Izrael je u prošlosti gađao sirijska vojna postrojenja i baze u kojima se nalaze milicije koje podržava Iran, ali su Rusija i Izrael uspostavili vruću liniju 2015. da bi izbjegli konflikte između dvije strane u Siriji.

Sve se dešava neposredno nakon novog hemijskog napada u Siriji, kasno u subotu u u gradu Dumi u oblasti Istočna Guta izvan Damaska, gdje se nalaze opozicione snage, a u kojem je prema do sada raspoloživim podacima stradalo 49 ljudi.

Nakon toga je u nedjelju američki predsjednik Donald Trump rekao da će “velika cijena biti plaćena za napad, a Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron obećali su “snažan zajednički odgovor” na napad.

SAD i Francuska su za novi hemijski napad osumnjičile snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Sirija negira odgovornost za napad.

U ponedjeljak su u zajedničkom saopštenju i zemlje Arapskog zaliva osudile hemijski napad na Dumu u Siriji. Savaka pojedinačnim saopštenjem, ali uz osudu, zalivske zemlje nijesu nikoga posebno prozvali za odgovornost za napad.

XS
SM
MD
LG