Dostupni linkovi

Hipersonične rakete Kine i Rusije i američki odgovor


Ruska hipersonična raketa Zirkon ispaljena s fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru, 19. jul 2019.

Razvoj hipersoničnih raketa u Kini i Rusiji podvlači izazove u naporima SAD da modernizuju svoju vojsku novom generacijom oružja, pišu svetski mediji i ukazuju da je američka vojska imala prednost u razvoju programa hipersoničnog oružja, ali da sada zaostaje za svojim rivalima.

Čitamo vam: Izazovi SAD u odgovoru na razvoj hipersoničnih raketa u Kini i Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:24 0:00
Direktan link

Izazovi efikasne odbrane

Nedavni testovi hipersoničnih raketa koje su sproveli američki rivali istakli su izazov u pronalaženju efikasne odbrane od naprednog oružja, kao i poteškoće s kojima su se SAD suočile u razvoju programa hipersoničnih raketa, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Hipersonično znači da te rakete mogu da dostignu brzinu pet puta veću od brzine zvuka, ili više od kilometar i po u sekundi, objašnjava list, dodajući da u vojnoj terminologiji hipersonična raketa nije svaka raketa koja ide tom brzinom, već da je termin rezervisan za projektile kojima se može manevrisati pre nego što pogode cilj i koje ne idu jednostavnom putanjom.

Zbog njihovih manevarskih sposobnosti, hipersonične rakete je teže pratiti i uništiti. One često počinju da se spuštaju na nižim visinama od drugih balističkih projektila, što im može omogućiti da lete ispod zona koje pokrivaju radarski sistemi.

Prema bivšem zameniku načelnika združenog štaba američke vojske Džonu Hajtenu (John Hyten), Kina je sprovela stotine testova hipersoničnih balističkih raketa, uključujući dva u leto 2021. kada su rakete obišle planetu. Rusija takođe razvija hipersonične projektile. Raketne probe Severne Koreje sugerišu da i ta zemlja ima hipersonične balističke rakete. Pored toga, još nekoliko drugih zemalja, među kojima su Velika Britanija i Indija, rade na istraživanju te tehnologije.

Američki odbrambeni zvaničnici kažu da je razvoj hipersoničnih raketa sada prioritet, ukazuje list i ističe da SAD rade na nekoliko programa za razvoj hipersoničnih raketa, ali da su 2021. imala dva neuspela testa hipersoničnih kliznih raketa.

Izazovi u pripremi za oružje sledeće generacije

Američka vojska nema dovoljno velike oblasti za temeljno testiranje novog hipersoničnog oružja, kao ni kapacitete da adekvatno proceni pretnju od novih verzija hipersoničnih raketa koje razvijaju Kina i Rusija, navodi Blumberg (Bloomberg) nalaze izveštaja kancelarije Pentagona za testiranje.

Godišnji izveštaj u koji je Blumberg imao uvid, ukazuje na niz uskih grla u naporima SAD da se pripreme za oružje sledeće generacije.

Postojeće oblasti za testiranje u SAD koje imaju koridore bez civilnog i komercijalnog vazdušnog saobraćaja biće preopterećene povećanjem njihove upotrebe od više od 50 odsto do 2025. osim ako se ne prošire.

Pored toga, izveštaj je ustanovio da Ministarstvo odbrane mora da poboljša modeliranje i simulacije napada protivnika jer sada nije u stanju da adekvatno pokaže da može da postigne neophodno rano otkrivanje dolazećih projektila, efikasno praćenje i presretanje.

Zvaničnici Pentagona, vojne službe, tink tenkovi i šefovi korporacija – koje će zaraditi milijarde od novog oružja – fokusirali su se uglavnom na potrebu da se sustignu kineski i ruski hipersonični programi, ističe Blumberg i dodaje da Pentagon planira da potroši 12,6 milijardi dolara na hipersonično oružje do 2025.

SAD zaostaju za rivalima

SAD su imale prednost u razvijanju hipersoničnog oružja, ali su ih onda sustigle druge zemlje, piše kolumnista Vašington posta (The Washington Post) Dejvid Ignejšus (David Ignatius).

Pentagon je počeo da proučava hipersoničnu tehnologiju ranih 60-ih, da bi 2003. Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) pokrenula program dizajniranja platforme za hipersonično oružje. Nekoliko godina kasnije sprovela je dva testa prototipa hipersoničnih raketa, ali su u obe probe projektili izgubili komunikaciju s kontrolom ubrzo posle lansiranja.

Bivši zamenik načelnika združenog štaba Džon Hajten je rekao da su SAD imale prednost u razvoju tog oružja ali da su posle početnih neuspeha otkazale program. "Onda su drugi počeli da prave hipersonično oružje… i počeli su brzo da napreduju, tako da smo ponovo pokrenuli te programe", dodao je on.

Zamenik šefa svemirskih snaga SAD Dejvid Tompson (David D. Thompson) rekao je da Pentagon ima mnogo toga da nadoknadi i upozorio da američka vojska "nije napredna kao kineska ili ruska u smislu hipersoničnih programa".

Sada, dok vojska SAD pokušava da brzo sustigne rivale, ukazuje kolumnista Vašington posta, neizbežno pravi nove greške – sva tri testa hipersoničnog oružja prošle godine nisu bila uspešna.

Ipak, američki vojni zvaničnici kažu da SAD moraju nastaviti uprkos tim neuspesima, iako, kako se navodi u tekstu, nije lako naučiti da se živi sa neuspesima. Međutim, podvlači kolumnista Vašington posta, od suštinskog je značaja modernizovati vojsku koja je prenatrpana starim oružanim sistemima kao što su lovački avioni ili nosači aviona.

Pretnja sistemu SAD za rano upozoravanje

Hipersonično oružje Kine i Rusije ugrožava američki sistem ranog upozorenja, ističe saradnik Hadson instituta i bivši predsednik Naučnog odbora za odbranu u Pentagonu Vilijam Šnajder (William Schneider) u mišljenju za Fajnenšl tajms (The Financial Times) uz ocenu da su SAD, zbog stava da neće da koriste svemir u ofanzivne vojne svrhe, ranjive u odnosu na one koji ne dele takav pristup.

Kineski i ruski testovi hipersoničnih raketa su značajan razvoj u naporima za nuklearnu modernizaciju te dve zemlje, ukazuje američki stručnjak, dodajući da manevrišuće hipersonične rakete nisu samo još jedno sredstvo za isporuku nuklearnih bojevih glava, već su suštinski deo sistema dizajniranog da savlada kapacitete SAD za rano upozoravanje. Taj sistem je ključan za održavanje efikasnog odvraćanja od nuklearnog napada.

Dok su Kina i Rusija razvile napredne ofanzivne kapacitete u svemiru, administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) prepoznala je svemir kao "ključan za moderno ratovanje", ali ostaje na poziciji da SAD neće koristiti svemir za ofanzivne vojne primene.

Manevrisanjem satelita za ofanzivne svemirske operacije blizu američkih satelita, Kina i Rusija mogu da izvedu niz ofanzivnih operacija, među kojima su ometanje i uništavanje senzora, slanja podataka ili sistema za napajanje satelita, uz ubacivanje malvera sajber tehnikama. Sve to je pojačano njihovom mogućnošću za sajber napade na ključnu američku infrastrukturu od koje zavise i vojne operacije.

Zajedno s tim operacijama kineske i ruske manverišuće hipersonične rakete mogu da savladaju američki sistem za rano upozoravanje, navodi američki stručnjak u britanskom listu i ističe da u tim okolnostima SAD neće primetiti raketni napad, dok će mogućnost za odgovor biti značajno ograničena.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG