Dostupni linkovi

Sudska odluka o razdvojenoj djeci novi problem za Trampa


Ilustracija

Administracija predsjednika Donalda Trampa suočava se s novom parnicom koja se odnosi na razdvajanje porodica na granici s Meksikom, pišu svjetski mediji, s kojom se traži spajanje većeg broja djece odvojene od roditelja u protekle dvije godine.

Hiljade života

Odluka kalifornijskog suda prema kojoj će američka vlada najvjerovatnije morati da ujedini veći broj migrantskih porodica razdvojenih na granici novi je udar na graničnu strategiju administracije predsjednika Donalda Trampa (Trump) o američko-meksičkoj granici, javlja agencija Rojters (Reuters).

Sudija Okružnog suda SAD-a sa sjedištem u San Diegu, Dana Sobrau (Sabraw), kasno u petak izdao je preliminarno rješenje kojim bi se potencijalno proširio broj migranata uključenih u parničnu tužbu koju je podnijela Američka unija za građanske slobode.

Sobrau je još prošle godine naredio Trampovoj administraciji da ponovo ujedini više od 2.800 djece migranata koji su od maja 2018., sprovođenjem vladine politike zvane “nulta tolerancija”, odvojeni od svojih roditelja na granici s Meksikom. No, prema novoj odluci broj porodica koje moraju biti ponovo ujedinjene se povećao, što je odgovor na izvještaj internog nadzornog tijela američkog Odjela za zdravstvo i ljudske službe u kojem se navodi da je od ljeta 2017. od porodica odvojeno hiljade djece.

„Obilježje civilizovanog društva mjeri se načinom na koji ono tretira svoje ljude i one koji se nalaze unutar njenih granica“, rekao je sudija Sabrau u svojoj odluci, ističući kako je sadržaj izvještaja “nesporan”, a u kojem se navodi da je vlada prije zvanične najave sprovođenja nulte tolerancije, počela razdvajati djecu od roditelja koji su pokušavali ući u SAD, prenosi Rojters.

„Sud je jasno stavio do znanja da su u pitanju hiljade života djece i da administracija Trampa ne može jednostavno ignorisati štetu koju je prouzrokovala“, izjavio je Li Gelernt (Lee), glavni odvjetnik u tužbi za razdvajanje obitelji.

Razdvajanje i nakon Trampove odluke

Gotovo devet mjeseci nakon što je administracija Donalda Trampa službeno ukinula svoju politiku razdvajanja odvajanja migrantskih porodica koje su ilegalno prešle granicu, više od 200 djece migranata je odvojeno od roditelja i rodbine i stavljeno pod institucionalnu skrb, te je nekoliko mjeseci provelo u skloništima i hraniteljskim domovima - hiljadama kilometara daleko od rodbine, piše Njujork tajms (The New York Times).

Najnoviji podaci, dostavljeni saveznom sudiji, koji su pratili jedan od najkontroverznijih poteza u okviru imigracione politike predsjednika Trampa pokazuju da je 245 djece odvojeno od svojih porodica nakon što sud naredio da vlada treba obustaviti takvo sprovođenje politike granične kontrole.

“Uprkos najavi predsjednika Trumpa od 20. juna prošle godine da se ukida razdvajanje, ta praksa nikada nije potpuno obustavljena”, piše NYT i dodaje da su se neka od novijh slučajeva odvijala bez jasne dokumentacije, što bi moglo otežati pronalazak te djece.

Kolumnista NYT Nikolas Kristof (Nicholas), navodi primjer oca i kćerke koji su bježeći od bandi u Gvatemali ušli u SAD i od službenika granične police zatražili azil. Iako se događaj desio 20. avgusta prošle godine - dva mjeseca nakon Trampove objave o obustavi razdvajanja porodica - zvaničnici su odmah razdvojili oca Klementea od njegove 15-ogodišnje kćerke, i tako ih držali odvojene punih šest mjeseci.

Kristof također dodaje da su službenici sada manje skloni da razdvoje roditelje od djece, ali da i dalje razdvajaju bake i dede od unuka, braće i sestara.

“Dakle, da, predsjedniče Tramp, u pravu ste da postoji hitan slučaj na granici. To je humanitarna kriza porodičnog razdvajanja, čemu ste i vi doprinijeli”, napisao je Kristof ističući kako hitni slučaj na granici uključuje i fizičko i seksualno zlostavljanje djece imigranata u SAD-u, te da podrazumijeva sistematsku obmanu iz Vašingtona.

List također dodaje da se nova razdvajanja dešavaju “usred dosad nezabilježenog priliva migrantskih porodica prema južnoj granici što naglašava neuspjeh tvrdokorne politike Trampove administracije da ih odvrati”. U februaru je pogranična patrola uhapsila 76.103 migranata, među kojima je bilo oko 40.000 članova porodica, što je za dvije trećine više nego u januaru, navodi Njujork tajms.

Razdvajanje bez sistema praćenja

Britanski Gardijan (The Guardian) piše kako će sudija kalifornijskog Okružnog suda Dana Sobrau razmotriti naredne korake 28. marta, a da bi prvi korak mogao da bude identifikacija razdvojenih porodica - što nije lak zadatak, jer vlada tvrdi da u to vrijeme nije imala adekvatan sistem praćenja.

Administracija je ranije tvrdila da bi bilo teško identifikovati porodice i da bi to bilo “značajno opterećenje” za administraciju, te da djeca više nisu bila u njihovim prihvatnim centrima i da bi izmještanje iz trenutnih domova vjerovatno značilo emotivna oštećenja za djecu. S ovim tvrdnjama sudija Sobrau, u svojoj odluci ispisanoj na 14 stranica, nije se složio, napisao je Gardijan.

Sobrau je napisao da bi identifikovanje razdvojenih roditelja i njihove djece "moglo biti opterećujuće, ali jasno je da se to može učiniti".

Džalin Sualog (Jallyn), zamjenik direktora Ureda za raseljavanje izbjeglica, rekao je u sudskom podnesku da će trebati vremena i resursa kako bi se razmotrio svaki od 47.083 slučaja koji se odnosi na period između 1. jula 2017. i sudske odluke od prošle godine. Takav zadatak bez “brzog, dramatičnog širenja” kadrovske popunjenosti bi “značajno ugrozio” operacije, rekao je Sualog.

Pitanje utvrđivanja broja i statusa djece

Prema pisanju Vašington posta (The Washington Post) konačnu odluku o tome hoće li od Trampove administracije tražiti da pronađe preostale porodice sudija će donijeti krajem marta.

Međutim, Sobrau je već rekao kako "sud ima obavezu da riješi to pitanje," posebno za roditelje koji su možda deportovani bez svoje djece, čime je, kako je rekao, zbog upitne akcije vladinih zvaničnika vjerovatno stvoren veliki broj djece siročadi.

"Očigledno", napisao je sudija, “pitanje utvrđivanja broja i statusa djece odvojene od roditelja - koje su u bilo koje vrijeme ušle pod (državnu) brigu zbog politike uprave o razdvajanju porodice - neće nestati."

Američka unija za građanske slobode, koja zastupa roditelje u tužbi, pozdravila je odluku i rekla da će od sudije Sobraua zatražiti da naloži Trampovoj administraciji da dostavi imena i kontaktne informacije svih razdvojenih porodica, kao što su to učinili za one koji razdvojeni prošlog proljeće, među kojima je oko 500 roditelja deportovano bez djece, napisao je WP.

Očaj roditelja i defanziva administracije

“Na graničnom prijelazu u pustinji, više od dvadesetak roditelja postrojilo se tražeći azil, odlučni da se ponovo spoje sa svojom djecom nakon što su deportovni bez njih. Migranti su putovali iz Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora. Većinu njihove djece američka vlada je odvojila prošle godine”, napisao je CNN. U razgovoru s advokaticom koja je prije sedmicu dana zajedno s roditeljima stajala na graničnom prijelazu u blizini San Dieaga, CNN saznaje da su neki roditelji posljednji put vidjeli svoju djecu prije osam ili devet mjeseci, te da više ne žele čekati.

U tekstu se navodi da je “samo nekoliko dana kasnije i hiljadama kilometara dalje sekretar za unutrašnju sigurnost sigurnost Kirstjen Nilsen (Nielsen), u sali za sastanke u Vašingtonu, prikazala dramatično drugačiju sliku - rekavši kako nijedan roditelj nije deportovan bez višestrukih mogućnosti da sa sobom povede svoje dijete.”

CNN ističe da ova dva događaja ilustruju duboku podijeljenost između Trampove administracije koja brani politiku “okončanja nulte tolerancije” a što je prema tvrdnjama eksperata razorna stvarnost s kojom se razdvojene porodice još uvijek suočavaju.

“Razdvajana djeca, u dobi između šest i 18 godina, raštrkana su širom Sjedinjenih Država. Neki ostaju u vladinom pritvoru, neki su predati drugim članovima porodice, a neki su u udomiteljstvu”, napisao je CNN naglašavajući kako je kriza porodičnog razdvajanja daleko od kraja.

XS
SM
MD
LG