Dostupni linkovi

Biden nominovao republikanca Powella za šefa Federalnih rezervi


Predsjednik Federalnih rezervi SAD Jerome Powell daje izjavu za novinare 3. marta 2020. u Washingtonu.

Američki predsjednik Joe Biden nominovao je republikanca Jeromea Powella na čelo centralne bankarske institucije te zemlje, Federalnih rezervi (Fed), okončavši time nagađanja ko će u naredne četiri godine voditi tu bitnu finansijsku instituciju.

Ovo je drugi mandat Powella na čelu Feda.

Na mjesto potpredsjednice nominovana je Lael Brainard, jedina iz reda demokratske stranke u Odboru guvernera u toj instituciji i prvi izbor progresivnijih demokrata umjesto Powella.

Bijela kuća je pozdravila "odlučno djelovanje Powella i te institucije u amortiziranju posljedica pandemije i pokretanja ekonomije SAD-a".

Bila je to dugo iščekivana odluka Bijele kuće i vrlo osjetljiva za Joea Bidena koji u Kongresu pregovara o investicijskim planovima.

Podržavajući Powella, republikanca kojeg je bivši predsjednik Donald Trump postavio na to mjesto, Biden je odbacio pritužbe progresivnije struje da je Fed oslabio bankovnu regulativu i da sporo uzima u obzir klimatske promjene u svom nadzoru banaka.

“Kada je prošle godine naša zemlja gubila radna mjesta, a na našim finansijskim tržištima vladala panika, Jayovo postojano i odlučno vodstvo pomoglo je stabilizaciji tržišta i dovelo našu ekonomiju na pravi put ka snažnom oporavku”, rekao je Biden, koristeći Powellov nadimak.

U drugom mandatu koji počinje u februaru, Powell će se suočiti s teškim i visokim rizikom balansiranja: inflacija je dostigla maksimum u posljednje tri decenije, uzrokujući teškoće za milione porodica, otežavajući oporavak i potkopavajući mandat Feda da održi stabilne cijene.

Izbor predsjednika svojevrsne centralne banke u SAD-a je, što se ekonomije tiče, jedna od najvažnijih odluka u mandatu svakog američkog predsjednika.

Ako bude potvrđen, Powell će ostati jedan od najmoćnijih svjetskih ekonomskih zvaničnika. Podižući ili snižavajući kratkoročne kamatne stope, Fed nastoji ili usporiti ili stimulisati rast i zapošljavanje, te održati cijene stabilnim.

Njihovi napori da usmjeri američku ekonomiju, najveću u svijetu, obično imaju globalne posljedice.

Referentna stopa Feda utiče na širok raspon troškova zaduživanja potrošača i preduzeća, uključujući hipoteke i kreditne kartice. Fed također nadgleda najveće banke u zemlji.

Mjesecima je Powell bio favorit za ponovno imenovanje, ali energična kampanja u korist Brainardove ekoloških i drugih grupa zamaglila je sliku posljednjih sedmica.

Jerome Powell, 68-godišnjak, bivši advokat i bankar, upravlja institucijom Federalnih rezervi od 2018. godine.

Bivši predsjednik SAD-a, Donald Trump ga je 2017. godine postavio na čelo Feda.

"Za vrijeme prošle administracije suprotstavio se političkom miješanju bez presedana i, čineći to, uspješno je održao integritet i kredibilitet Feda", rekao je Biden.

Njegovo imenovanje mora potvrditi i Senat, prvenstveno Odbor za bankarstvo.

Demokratska senatorica Elizabeth Warren u oktobru ove godine Powella je nazvala "osobom koja je opasna da vodi Federalne rezerve".

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG