Dostupni linkovi

SAD i EU obećali saradnju o energetskoj bezbednosti Evrope


Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) obećali su u petak da će sarađivati na garantovanju energetske bezbednosti Evrope kao i Ukrajine usred tenzija zbog gomilanja ruskih trupa u blizini ukrajinske granice, prenosi Rojters.

„Sjedinjene Države i EU zajedno rade na kontinuiranom, dovoljnom i blagovremenom snabdevanju EU prirodnim gasom iz različitih izvora širom sveta kako bi se izbegli šokovi u snabdevanju, uključujući one koji bi mogli da budu rezultat dalje ruske invazije na Ukrajinu“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Evropa skoro 40 odsto gasa uvozi iz Rusije. Evropska unija i SAD počele su da traže dodatne izvore za snabdevanje zemalja na starom kontinentu, usled zabrinutosti da bi Moskva mogla da koristi gas kao oružje i poremeti već smanjene isporuke.

Dodatni spor izaziva gasovod Severni tok 2, kojim treba da se dopremi ruski gas do Nemačke. SAD i sve više evropskih zemalja, uključujuči i samu Nemačku, upozoravaju da ovag gasovod neće profukcionisati ako Rusija napadne Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG