Dostupni linkovi

SAD upozorio europske zemlje na rusko izbjegavanje sankcija


Washington vjeruje da Rusija koristi razne metode izbjegavanja za stjecanje desetak vrsta robe (Ilustrativna fotografija)
Washington vjeruje da Rusija koristi razne metode izbjegavanja za stjecanje desetak vrsta robe (Ilustrativna fotografija)

Visoki američki dužnosnik upozorio je europske zemlje na ruske napore da se domognu određenih roba, u trenutku kad Washington nastoji spriječiti zaobilaženje zapadnih sankcija.

Brian Nelson, zamjenik ministra financija za pitanja terorizma i financijsku obavještajnu službu, ove je sedmice posjetio Švicarsku, Italiju, Austriju i Njemačku.

Sastao se s vladinim dužnosnicima, financijskim institucijama i drugim poslovnim subjektima.

Ministarstvo financija SAD-a je upozorilo da Washington vjeruje da Rusija koristi metode izbjegavanja za stjecanje desetak vrsta robe, uključujući elektroničke komponente, optiku i proizvodnu opremu, prema dokumentu koji je predan partnerskim zemljama i u koji je Reuters imao uvid.

Ta roba između ostalog uključuje procesore i kontrolere, videokamere, lasere i generatore signala.

Nelsonov posjet dolazi dok Washington pokušava suzbiti rusko izbjegavanje sankcija i uoči putovanja Elizabeth Rosenberg, pomoćnice državnog sekretara za pitanja financiranja terorizma i financijski kriminal u Kazahstan i Kirgistan sljedeće sedmice.

Washington je ranije rekao da je zabrinut zbog izbjegavanja sankcija preko Kazahstana.

Ministarstvo financija također objašnjava na koje što bi financijske institucije trebale paziti dok pokušavaju identificirati ruske mreže nabave, navodi se u dokumentu.

To uključuje natječaje firmi bez evidencije i male ili nikakve prisutnosti na webu, koje često mijenjaju krajnje korisnike ili na primatelje plaćanja u posljednjem trenutku, te firme koje se nalaze u zemljama pretovara i uključene su u sektor elektronike ili mašina.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, uključujući Europsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo, uveli su sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana i nastavili su pojačavati pritisak.

XS
SM
MD
LG