Dostupni linkovi

Dogovor za kraj trgovinskog rata započetog u vreme Donalda Trampa


Predsednik SAD Džo Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govore o dogovoru o tarifama na čelik i aluminijum na marginama samita G20 u Rimu, 31. oktobar 2021.
Predsednik SAD Džo Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govore o dogovoru o tarifama na čelik i aluminijum na marginama samita G20 u Rimu, 31. oktobar 2021.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija (EU) posle godina ogorčenih trgovinskih tenzija, pokrenutih za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump), postigle su dogovor o ublažavanju američkih tarifa na evropski čelik i aluminijum. Dogovor bi mogao da omogući bolju saradnju dva saveznika po drugim pitanjima, uključujući i odnos prema Kini, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Dogovor o čeliku i aluminijumu za kraj transatlantskog trgovinskog rata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:36 0:00
Direktan link

Popravljanje odnosa posle Trampa

SAD i EU saglasile su se da ublaže tarife na proizvode od čelika i aluminijuma u vrednosti od više milijardi dolara u pokušaju da reše trgovinski spor koji visi nad transatlantskim odnosima od vremena Trampove administracije, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i EU mesecima su pregovarali o sporazumu o trgovini čelikom i aluminijumom, pošto je prethodni predsednik SAD 2018. uveo carine na metalne proizvode prema malo korišćenom zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

Sporazumom se uspostavlja sistem carinskih kvota, koji će omogućiti izvoz metala između EU i SAD uz niže namete do određenog obima.

EU se spremala da kao odgovor na mere SAD poveća tarife na američku robu od 1. decembra, pošto je to prethodno odložila u maju kako bi dala vremena za pregovore.

Dogovor SAD i EU je objavljen u subotu, 30. oktobra, tokom samita G20 u Rimu, u okviru aranžmana za koje su američki zvaničnici rekli da će smanjiti globalne emisije ugljenika i preveliko prisustvo Kine u tom sektoru, dok bi takođe trebalo da ublaži problem uskih grla u lancu snabdevanja u metalskoj industriji.

SAD i EU su u nedelju, 31. oktobra, proslavile novi sporazum o popravljanju rascepa u transatlantskim odnosima oko tarifa na čelik i aluminijum iz Trampove ere, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Layen) rekli su na zajedničkoj konferenciji za novinare tokom samita Grupe 20 u Rimu da će se sporazum kojim se rešava spor takođe baviti klimatskim promenama obeshrabrujući proizvodnju čelika i aluminijuma koja daje visoke nivoe emisija ugljenika.

Bajden je rekao da će "prljavom čeliku" proizvedenom u Kini biti zabranjen pristup njihovim tržištima.

Fon der Lajen se stalno smešila Bajdenu i nazvala ga "dragi Džo" dok su proslavljali dogovor, što je, ukazuje AP, očigledan znak da je predsednik SAD ostvario napredak u popravljanju odnosa s EU posle problema u partnerstvu tokom Trampovog mandata.

Okončavanje transatlantskog trgovinskog rata

Dogovor SAD i EU o čeliku i aluminijumu označava poslednji korak Bajdenove administracije u okončanju Trampovog transatlantskog trgovinskog rata, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Američki i evropski zvaničnici su u junu objavili kraj 17-godišnjeg spora oko subvencija za avione Erbasa (Airbus) i Boinga. Krajem septembra su SAD i EU najavili novo partnerstvo za trgovinu i tehnologiju, dok su ranije ovog meseca postigli dogovor o globalnim minimalnim porezima.

Bajden je obećao da će bliže sarađivati s Evropom koju je opisao kao partnera u naporima u borbi protiv klimatskih promena i nadmetanju s autoritarnim ekonomijama poput Kine, ali je, kako ukazuje Njujork tajms, bio pod pritiskom američkih proizvođača metala i sindikata da ne ukine potpuno trgovinske barijere, koje su pomogle zaštiti domaće industrije od jeftinog uvoznog.

Sporazum je, prema pisanju lista, pažljivo osmišljen kako bi se izbeglo otuđivanje američkih sindikata i proizvođača koji su na izborima podržali Bajdena. Dogovor zadržava određenu zaštitu za američku industriju čelika i aluminijuma, transformacijom postojeće tarife od 25 odsto na evropski čelik i 10 odsto na aluminijum u takozvanu carinsku kvotu, čime se za veći uvoz predviđaju veći nameti.

Prema novom dogovoru, EU će biti dozvoljeno da bez carine izvozi 3,3 miliona tona čelika godišnje u SAD, dok bi za svaku količinu iznad toga važila tarifa od 25 odsto. Sporazum će takođe postaviti ograničenja na proizvode koji su dovršeni u članicama EU, ali koriste čelik iz drugih zemalja. Da bi se kvalifikovali za bescarinski aranžman, proizvodi od čelika moraju biti u potpunosti napravljeni u EU.

Carine i kvote nastavljaju da važe za druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Japan i Južnu Koreju. Privredna komora SAD, koja se protivila tarifama na metalne proizvode, ocenila je da dogovor nije otišao dovoljno daleko.

Politički pritisak

U rešavanju ogorčenog trgovinskog rata koji je počeo pre tri godine u vreme Trampovog mandata, zvaničnici Bajdenove administracije su se suočili s teškim zadatkom kako da ukinu namete koje mnogi ekonomisti krive za povećanje cena američkim potrošačima, ali koje su zagovarale mnoge sindikalne organizacije koje su moćne među pristalicama Bajdenove Demokratske partije, piše Vašington post (The Washington Post).

U okviru dogovora, EU će odustati od svojih tarifa na američku robu, pošto se spremala da 1. decembra poveća namete na 50 odsto na razne američke proizvode, uključujući motore Harli-Dejvidson (Harley-Davidson) i viski.

"Sporazum je značajan zato što će smanjiti troškove za američke proizvođače i potrošače", rekla je američka ministarka trgovine Đina Raimondo (Gina).

Zvaničnici administracije rekli su da očekuju da će tarifni sporazum pomoći u ublažavanju trenutnih problema u lancu snabdevanja koji ometaju proizvodnju i distribuciju ključne robe širom SAD. Dogovor takođe poziva da se uzmu u obzir nivoi "intenziteta ugljenika" u čeliku i aluminijumu u budućim trgovinskim pregovorima, za koje je Raimondo rekla da će omogućiti proizvode koji su "značajno čistiji" od čelika i aluminijuma proizvedenih u Kini.

Mada neki stručnjaci kažu da dogovor beznadežno kasni s obzirom na to koliko dugo je Bajden predsednik i s obzirom na to koliko visoke cene muče američku ekonomiju, sadašnja administracija, ukazuje Vašington post, nije bila voljna da se suprotstavi industriji čelika i domaćim proizvođačima zaštićenim carinama.

Na primer, u saveznoj državi Pensilvanija koja je ključna za pobedu na izborima, administracija se suočava sa snažnim političkim pritiskom da zadrži tarife radi radnika u čeličanama, ističe list i dodaje da je analiza Instituta za ekonomsku politiku pokazala da su Trampove tarife otvorile više od 3.000 radnih mesta u proizvodnji čelika.

Grupe koje predstavljaju čeličnu industriju su podržale dogovor prema kojem će tarife biti zadržane za uvoz koji premašuje kvote.

Omogućavanje dalje saradnje

Najnoviji sporazum rešava jedan od najznačajnijih trgovinskih sporova SAD i EU, koji je bio posledica Trampove trgovinske politike koja je, pored Kine, pogađala i saveznike kao što su EU i Japan, ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), ukazujući da je Bajden obećao da će blisko sarađivati sa saveznicima i međunarodnim institucijama kao što je Svetska trgovinska organizacija.

Kako je dijalog SAD i EU dobijao na zamahu poslednjih meseci, evropski zvaničnici su se posebno žalili na tarife na čelik i aluminijum, uvedene prema američkom zakonu koji je usmeren na proizvode za koje se smatra da ugrožavaju nacionalnu bezbednost SAD.

Smanjenje trgovinskih tenzija s EU omogućiće zvaničnicima Bajdenove administracije da traže bližu saradnju s evropskim saveznicima u pogledu spornih trgovinskih pitanja s Kinom, ocenjuje list, dodajući da predstavnici industrije čelika žele da administracija iskoristi ublažavanje tarifa da ohrabri evropske lidere da pomognu u borbi protiv jeftinog uvoza iz Kine i drugih zemalja u razvoju.

Dogovor SAD i EU o čeliku i aluminijumu smatra se kompromisom koji će postaviti dva saveznika na novi put posle godina antagonizma, ukazuje Politiko (Politico).

Trgovinski partneri takođe su se saglasili da razviju dugoročni plan za suočavanje s Kinom zbog prekomerne proizvodnje čelika, ukazuje portal, ali i navodi da dok Bajdenova administracija traži od Brisela da zauzme oštriji stav prema Pekingu po pitanju trgovine i drugih pitanja, neki evropski lideri kažu da su skloniji da rade s Kinom umesto da joj se suprotstavljaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG