Dostupni linkovi

Sprovođenje odluke Centralne banke Kosova pogubno, izjavio Eskobar


Fotoarhiv, izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Fotoarhiv, izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) nazvao je odluku kosovskih vlasti da sprovedu uredbu Centralne banke Kosova kojom je evro postao jedina valuta za plaćanje "katastrofalnom" i "nekompetentnom".

Time je upotreba srpskog dinara u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu postala nemoguća.

"Pozivamo Vladu Kosova da uzme u obzir zabrinutost srpske zajednice i međunarodnog mehanizma za tretman manjina na Kosovu", izjavio je Eskobar na onlajn brifingu za medije u Briselu.

On je podsetio da je Francuskoj trebalo skoro godinu dana da usvoji evro, dok su "na severu Kosova želeli da tu odluku sprovedu u roku od tri nedelje".

Eskobar je ponovio da se SAD ne protive zakonitosti te odluke, ali da imaju problema sa načinom na koji se ona sprovodi i efektom koji ona ima na srpsku zajednicu.

Eskobar će u periodu od 10. do 18. marta održati niz sastanaka u Belgiji, Austriji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Očekuje se da će se sa zvaničnicima u Prištini sastati 13. marta. Eskobar je naveo da će se tokom posete Prištini fokusirati na "moguće rešenje za neusaglašenu odluku o zaustavljanju dinara, kao i za transfere iz Srbije građanima Kosova koji od njih zavise".

Zvanični Beograd tvrdi da za Srbe na Kosovu izdvaja milione evra i isplaćuje im plate, penzije i dodatnu pomoć.

'Problemi u komunikaciji' sa Kurtijem

Eskobar je priznao da postoji raskol u diplomatskoj komunikaciji između SAD i Kosova:

"Partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova je partnerstvo između američkog naroda i naroda Kosova, ne oslanja se samo pojedince na Kosovu ili partije. Međutim, moram da kažem da trenutno imamo problema u komunikaciji sa premijerom (Kosova, Aljbinom Kurtijem). I ne samo SAD, to je problem koji Kosovo ima i sa EU, NATO-om, Ujedinjenim Kraljevstvom i više partnera, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju".

On je rekao da je komunikacija sa Kosovom u prošlosti bila veoma dobra i da se nada da će tako biti i ubuduće.

Na novinarsko pitanje zašto ne posećuje i Severnu Makedoniju, Eskobar je odgovorio da je situacija na Kosovu "strašna".

"Zato moram da posetim Kosovo", rekao je Eskobar.

Dijalog je u 'kritičnom trenutku'

Eskobar je dijalog Kosova i Srbije – započet još 2011, uz posredovanje Evropske unije – smatrao "u kritičnom trenutku".

On je priznao da Vašington ima problema sa usmeravanjem briselskog i Ohridskog sporazuma "na pravi put", i da iz perspektive SAD "nema alternative osim dijaloga".

Eskobar je istakao da se od Kosova traži da radi na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, a od Srbije da preuzete obaveze smatra za pravno obavezujuće i nepovratne.

Upitan o mogućim posledicama po Kosovo i Srbiju zbog nesprovođenja Ohridskog sporazuma, Eskobar je naveo usporavanje na putu evropskih integracija.

Kosovo i Srbija su u februaru 2023. postigle dogovor o sporazumu sa ciljem normalizacije odnosa između dve zemlje. U martu iste godine u Ohridu je postignut dogovor oko aneksa za primenu osnovnog sporazuma.

'Zajednica bi rešavala pitanje dinara'

Povodom nacrta statuta koji je Zapad izradio za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, Eskobar je rekao da Vlada Kosova "nikada nije dala potpune odgovore da li ga prihvata onakvog kakav jeste".

"A ne razumemo zbog čega ga (nacrt) nije poslala Sudu za ocenu ustavnosti", rekao je Eskobar.

On je naveo da je čuo mnoga opravdanja, ali da ne prihvata nijedno. Ohrabrio je Vladu Kosova da ide napred, garantujući da Zajednica "neće biti Republika Srpska, neće biti država u državi, neće imati izvršna ovlašćenja i niti bilo šta što bi moglo da stvori ustavne probleme za Kosovo".

Za Eskobara je Zajednica jednostavno prilika da se opštine sa srpskom većinom koordiniraju kako bi građanima Kosova ponudile opštinske usluge na srpskom jeziku.

Prema Eskobaru, čak bi i pitanje srpskog dinara moglo da se reši preko Zajednice.

"Zajednica, prema preporuci specijalnog izaslanika EU, uključuje odredbe o transparentnom prenosu novca iz Srbije... pa bi sama zajednica rešavala pitanje dinara."

'Rešavanje problema na Balkanu onemogućiće zlonamernu intervenciju Rusije'

Na brifingu za medije Eskobar je govorio i o pomoći SAD Kosovu u evroatlantskim procesima.

Prema rečima američkog diplomate, "nemoguće je ubediti nepriznate zemlje da krenu napred sa integracijom, ako Kosovo ignoriše dijalog i evropske partnere".

"Da, veoma sam zabrinut što Kosovo ne čuje američku ponudu o partnerstvu za dalje i brže unapređenje integracije Kosova", rekao je Eskobar.

Upitan da li se američka politika prema Kosovu i Srbiji promenila nakon početka ruskog rata u Ukrajini u februara 2022. godine, Eskobar je rekao da se ništa slično nije dogodilo.

"Hitnost koja postoji za rešavanje izazova za evropsku stabilnost unutar evropskog kontinenta se promenila", pojasnio je on.

S tim u vezi, Eskobar je ocenio da treba hitno "da se počne sa rešavanjem nekih otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu".


Prema njegovim rečima, ono što se dešava u Zapadnom Balkanu, iako utire put zlonamernom uticaju Rusije, nije uvek izazvano aktivnostima Moskve napominjući da problemi zadiru veoma daleko u prošlost.

"Rešavanjem ovih pitanja, nadali smo se da ćemo onemogućiti svaku priliku Rusiji da iskoristi nestabilnost na Balkanu kao način za slabljenje transatlantske bezbednosti", istakao je Eskobar.

XS
SM
MD
LG