Dostupni linkovi

SAD kaže da će odgovoriti na Dodikov secesionizam i guranje BiH prema sukobu


Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH, 30. mart 2022.
Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH, 30. mart 2022.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) poručila je izravno Miloradu Dodiku, proruskom predsjedniku Republike Srpske (RS), da je SAD spreman odgovoriti na njegovo antidaytonsko djelovanje i da se neće tolerirati nijedan pokušaj odcjepljenja entiteta.

"Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu", saopćila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na X-u 12. aprila, te dodala da podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta da učini isto.

Vlada Republike Srpske pokrenula je krajem marta donošenje vlastitog izbornog zakona, a američka ambasada navodi da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema bilo protuustavno i antidaytonsko.

Ističući ustavni okvir Bosne i Hercegovine, iz Ambasade SAD-a su ponovili da je Republika Srpska entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine, sastavni dio države, te da ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan BiH".

"Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na odcjepljenje", zaključili su u saopćenju.

Iz Ambasade SAD-a su naveli da bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi bili legitimni i da bi to lišilo birače iz ovog entiteta temeljnih demokratskih prava koja su im zajamčena Ustavom Bosne i Hercegovine.

Nadalje, upozorava se da će se pojedinci uključeni u organiziranje takvih izbora smatrati uključenima u antidemokratske, protuustavne i antidaytonske aktivnosti.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini još nisu zakazani, a trebali bi se održati 6. oktobra, kako predviđa državni Izborni zakon. Građani bi trebali birati (grado)načelnike i lokalne parlamente.

Šest mjeseci prije izbora, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je krajem marta nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH. Izmjene, pored ostalog, podrazumijevaju i profesionalizaciju biračkih odbora i biometrijsku identifikaciju birača te druge izmjene kako bi se smanjila mogućnost izbornih manipulacija.

U Republici Srpskoj trenutno je u toku javna rasprava o Nacrtu izbornog zakona RS koji je usvojen u entitetskoj skupštini, a koji predviđa da entitetska izborna komisija preuzme zakonsku ulogu državne Centralne izborne komisije BiH u organizovanju lokalnih izbora u tom bh. entitetu, ali i općih izbora za predsjednika i potpredsjednike RS te entitetski parlament.

XS
SM
MD
LG