Dostupni linkovi

SAD deportuju osumnjičenog za Srebrenicu


Imigracijska služba SAD, ilustracija

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama donio je odluku da deportuje Olivera Dragića u Bosnu i Hercegovinu nakon što je priznao da je lagao imigracijskim vlastima prilikom ulaska u SAD u vezi sa pripadnošću jedinicama koje su učestvovale u genocidu u Srebrenici, jula 1995. godine.

Iako su vlasti SAD-a donijele odluku o deportaciji 42-godišnjeg Olivera Dragića, u Bosnu i Hercegovinu još nije stigla obavijest o njegovom izručenju, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva sigurnosti BiH. Detaljnije informacije nemaju ni u Ministarstvu pravde BiH.

Iz Tužilaštva BiH rečeno je kako su kolegama u SAD pružali međunarodnu pravnu pomoć u predmetu protiv Dragića, te da više informacija ne mogu dati.

No, na jednom od ročišta pomoćnik tužioca Matthew Cronin naveo kako je i BiH zainteresirana za njegov povratak, a vezano uz tekuće istrage za ratne zločine.

Dragić je 2016. godine u državi Ohio optužen da je davao lažne izjave prilikom prijave za ulazak u SAD, tvrdeći da je žrtva rata, te da je prikrio svoju uključenost u rat u BiH.

Na ročištu se, po sporazumu o priznanju krivnje, Dragić izjasnio krivim za imigracijsku prevaru.

Inače, on je tokom rata bio pripadnik Vojske Republike Srpske i to jedinica koje su bile uključene u genocid u Srebrenici, a u trenutku apliciranja za vizu nakon rata bio je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, navedeno je na ročištu.

Prema onome što je iznio Ured tužioca, Dragić je 1994. godine završio policijsku obuku u Srbiji, te se vratio u BiH gdje se pridružio dobrovoljcima stacioniranim u Zvorniku. Tokom genocida u Srebrenici, jula 1995., prema istom izvoru, Dragić i njegova jedinica poslati su u okolinu Srebrenice kako bi tražili preživjele i spriječili njihov bijeg.

Ratko Mladić u Srebrenici, jula 1995.
Ratko Mladić u Srebrenici, jula 1995.

„SAD važe za svjetionik onima koji bježe od ugnjetavanja i zlodjela, a ne onima koji su ih počinili. Optuženi je lagao u vezi svoje umiješanosti u užasan ratni zločin i za te će laži odgovarati“, rekla je tužiteljica Carole Rendon, prilikom iznošenja optužbi.

Svoju je službu nastavio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske do novembra 1998. godine, osam mjeseci nakon što je aplicirao za status izbjeglice u SAD. Na aplikaciji je naveo kako je „nezaposlen i nikada nije radio“, te da je 1992. godine pobjegao iz BiH i ostao izvan zemlje.

Dobio je trajni boravak u SAD 2001. godine negirajući učešće u genocidu. Ponovno je negirao umiješanost dok je pokušavao steći status američkog državljanina od decembra 2013. do septembra 2014. godine.

Oliver Dragić jedan je od stotina onih za koje vlasti SAD vjeruju da su prikrili svoju umiješanost u ratne zločine, prilikom dolaska u SAD u sklopu izbjegličkog talasa onih koji su bježali s prostora bivše Jugoslavije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG