Dostupni linkovi

SAD demantuju pregovore sa talibanima


Granična policija Afganistana
Granična policija Afganistana
Najviši američki general u Afganistanu, odbacio je primjedbe afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija koji je izjavio da Amerikanci „profitiraju od talibanskih napada“. General Joseph Dunford dodao je kako su medjunarodne snage „prolile previše krvi u posljednjih 12 godina, da bi im bilo kakva nestabilnost išla u korist“.

Govoreći dan nakon što su talibani u dva bombaška napada ubili 19 ljudi, Hamid Karzai je izjavio da ovakvi napadi pomažu Washingtonu u uvjeravanju Kabula kako su im američke snage neophodne.

"Ovi bombaški napadi zapravo pokazuju da talibani služe strancima i da oni nisu usmjereni protiv stranaca. Talibani ne žele da stranci odu iz Afganistana, nego hoće da produže njihov boravak u našoj zemlji.“

Prema važećim planovima gotovo svi strani vojnici trebali bi napustiti Afganistan do kraja 2014. godine. No, kako kaže Karzai, ako se strane sile nadaju da će svoj boravak produžiti, onda će „ostati pod uvjetima koje propisuje afganistanska Vlada“.

Afganistanski predsjednik optužio je Amerikance kako „na dnevnoj bazi“ razgovaraju s talibanima u Kataru. I Washington i talibani odlučno demantiraju ove navode.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid je izjavio kako se nikakav napredak nije desio od kad su razgovori suspendovani prije godinu dana.

Hamid Karzai, takodje je izjavio kako Afganistanci, u saradnji s američkim trupama, zajednički zlostavljaju i hapse studente, te da je zbog toga izdao dekret o zabrani ulaska stranih vojnika na fakultete.

Hamid Karzai
Hamid Karzai
Sve ove optužbe, afganistanski predsjednik Hamid Karzai je izrekao tokom prve posjete novog američkog ministra odbrane Chucka Hagela. Zajednička press konferencija dvojice dužnosnika je otkazana, pa su se oni sreli nasamo.

Nakon toga je Hagel je izjavio da je s Karzaiem razgovarao o svim optužbama.

"Prokomentirali smo to. Rekao sam predsjedniku da nije istina da SAD jednostrano rade s talibanima i pokušavaju s njima pregovarati. Činjenica je, da sve uvjete za stabilnost i mirovne pregovore moraju povesti Afganistanci.“

Američke snage su zanijekale da su umiješane u bilo koju vrstu zlostavljanja.
XS
SM
MD
LG