Dostupni linkovi

SAD zabrinute zbog pokušaja rekonstrukcije Abazovićeve Vlade


Sjedište Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.
Sjedište Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog nastojanja da se formira nova Vlada Crne Gore ili rekonstruiše postojeća koja je izgubila povjerenje, saopštila je Ambasada SAD u Podgorici 10. marta.

Ocijenili su da za rešenje političke krize u zemlji potrebni parlamentarni izbori.

"Prijevremeni parlamentarni izbori su potrebni da bi se čule jasne želje crnogorskog naroda, da bi se izašlo iz trenutnog političkog ćorsokaka i osigurao legitimitet buduće vlasti", navodi Ambasada SAD.

Rekonstrukcija postojeće Vlade ?

Saopštenje američke Ambasade je objavljeno u trenutku kada parlamentarna većina, predvođena proruskim Demokratskim frontom, Demokratama i premijerom Dritanom Abazovićem, pokušava da dogovori rekonstrukciju postojeće Vlade koja je izgubila povjerenje u avgustu prošle godine.

Rekonstrukcija bi podrazumijevala ulazak Demokratskog fronta u Vladu koji, i pored činjenice da su najbrojniji dio parlamentarne većine, nije imao ministre u Vladi.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović razgovorao je sa strankama većine o rekonstrukciji Vlade na čijem čelu bi ostao. Međutim u ovom trenutku najmanje jedan poslanik iz parlamentarne većine ne podržava njegov ostanak na mjestu premijera.

Parlamentarna većina ima 41 poslanika od ukupno 81 u crnogorskom parlamentu. Opozicija, predvođena Đukanovićevom DPS zalaže se za vanredne izbore.

Nova Vlada ?

Scenariju rekonstrukcije je prethodio pokušaj formiranja nove Vlade nakon što je Abazovićevoj avgusta 2022. izglasano nepovjerenje.

Parlamentarna većina je tada za mandatara predložila Miodraga Lekića što je Đukanović odbio iz formalnih razloga, zbog neblagovremenog dostavljanja pismene podrške za Lekića.

Nakon toga je parlamentarna većina usvojila izmjene Zakona o Predsjedniku, kojim je preuzela ustavne nadležnosti šefa države Mila Đukanovića u oblasti predlaganja mandatara.

Uprkos upozorenju međunarodnih partnera da je preuzimanje isključivih nadležnosti predsjednika države neustavno i bez legitimiteta, parlamentarna većina je za mandatara izabrala poslanika Demosa Miodraga Lekića.

U prethodnih više od dva mjeseca Lekić nije uspio da sa strankama parlamentarne većine formira novu Vladu.

Lekić je 10.marta najavio da će obnoviti pregovore o formiranju vlade pošto ga je Abazović obavijestio da ne može da obezbijedi podršku 41 poslanika za formiranje vlade na čijem bi čelu on bio.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da bi u Vladi bili i predstavnici Demokratskog fronta.

U današnjem saopštenju objavljenom na tvitteru Ambasada je konstatovala da "dobra javna politika ne treba da se zasniva na ustavno sumnjivim osnovama".

Parlamentarna većina ima vremena do 16. marta, shodno izmjenjenom Zakonu o predsjedniku, da formira novu Vladu, nakon čega predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima zakonsku mogućnost da raspusti Skupštinu i raspiše nove izbore.

U međuvremenu je Đukanovićev savjetnik Boris Bastijančić podnio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku.

XS
SM
MD
LG